Novel·la a quatre mans: famosos i internautes

Veiem per la història de la literatura que això d’escriure a quatre mans ve de lluny, el mateix Cervantes ens presenta en la seva obra principal a Cide Hamete Benengeli, com a autor veritable del Quixot, sense treure’ns de dubtes si el tal Cide Hamete, podria ser ell mateix o el veritable autor de qui hereta el tema i argument de la seva paròdia de cavalleries.

A quatre mans

La peculiar manera d’escriure a quatre mans ha estat practicada per tàndems d’escriptors com Nativel Preciado i José Antonio Marina quan signen Hablemos de la vida, o Álex Rovira y Francesc Miralles, autors de La última respuesta. Al gènere negre hi ha molts exemples, com Raúl del Pozo i Espido Freire amb La muerte atravesó el Paraninfo, o Alexander Ahndoril y Alexandra Coelho que sota el pseudònim de Lars Kepler han publicat El hipnotista, la primera novel·la de una saga de vuit llibres.

I no oblidem el tàndem que formen Andreu Martín i Jaume Ribera autors de la sèrie Flanagan, entre molts altres títols. Un altre cas curiós és el del subcomandant Marcos i l’escriptor mexicà Paco Ignacio Taibo II que van escriure Muertes incómodas, encara que mai es van veure ni parlar per telèfon durant el procés de gestació de l’obra.

Ara sorgeix el projecte To be continued, que compta ja amb el suport de diverses institucions i entitats culturals, a més de firmes editorials i es plantejarà editar el llibre tant en suport digital com en paper. “La iniciativa no té com a objectiu últim només fer un llibre sinó que conflueixin lectura i escriptura i acabi generant un fòrum de gent addicta al món de la literatura digital. D’aquí poden néixer una infinitat d’iniciatives que, al final del procés, hagin creat una autèntica comunitat literària virtual, activa i participativa“, apunta Xavier Bru, responsable de To be continued.

Les noves tecnologiesEl mecanisme és tan senzill com prometedor. Un escriptor de parla hispana de renom serà l’encarregat d’arrencar el llibre. A partir d’aquest primer capítol, es proposarà als internautes que elaborin en el segon. D’entre totes les propostes que es rebin s’escollirà la millor per via doble: els vots obtinguts a través dels internautes i la decisió última de l’editor del llibre virtual, que vetllarà per la coherència i qualitat. Serà aquest editor l’encarregat d’atorgar les grans línies per on hauria de passar la continuació. Un cop penjat el segon capítol es procedirà igual per al tercer i així successivament. Aquest sistema només es trencarà dues vegades, quan en moments estratègics apareixeran els capítols de dos autors més consagrats.

En el projecte, que està previst que arrenqui el pròxim mes de gener, es podrà participar de múltiples maneres: com a simple visitant de la pàgina web (que permetrà llegir tranquil·lament els capítols i observar com s’ha desenvolupat la selecció), com a usuari registrat (que donarà dret a votar i a opinar sobre tot el procés) i com a escriptor (que haurà d’omplir una fitxa, amb les seves dades literàries).

Les noves tecnologies faran la resta: l’obertura de dos canals a Facebook, Twitter i Spotify possibilitarà, per exemple, que des d’un fòrum de discussió es pugui posar banda sonora a cada capítol ja aprovat, vídeos de localització d’escenaris per inspirar-se millor o, fins i tot, organitzar un concurs per anar il·lustrant les entregues.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita