Biblioviatges: Quebec

Panoràmica de la ciutat de Quebec

align="center">

Quebec, la província més extensa de Canadà va ser habitada primer pels algonquins, els hurons, els iroquesos i els inuits. El primer explorador francès a Quebec, Jacques Cartier, va desembarcar a la península Gaspè l’any 1534 i va prendre la regió en nom de França. A mitjans del segle XVI, Canadà va ser declarada província francesa. Els britànics van entrar en conflicte el 1670 i les hostilitats entre els dos colonitzadors va portar finalment al Tractat de París el 1763, quan França va entregar Canadà a Gran Bretanya. Les dues cultures dins del Canadà van continuar lluitant fins que la creixent força dels EUA necessitar un front més unit. El 1867 La Llei dels Anglesos d’Amèrica del Nord (Llei BNA) va donar a llum a la moderna i autònoma Canadà. Han estat 400 anys d’història marcats per fites: trobades amb els pobles amerindis, batalles entre francesos i anglesos i terribles epidèmies que han anat forjant la seva pròpia idiosincràsia.

Quebec al CanadàSituat al nord-est del continent americà, Quebec té una superfície superior a tres vegades la mida de França, amb gairebé 6000 km de litoral marítim. La seva geografia és molt vasta i diversa, i també ho és el seu clima: les regions del nord i el Quebec central, amb un clima àrtic i subàrtic, i el Quebec meridional i occidental, amb estius calents i humits i hiverns freds.

La província del Quebec està dividida en 22 regions turístiques, cadascuna de les quals ofereix, per la seva geografia, història i cultura, una imatge particular de Quebec.

De Tadoussac a Niàgara FallsLa regió meridional està recorreguda pel Sant Llorenç, un dels grans rius del planeta, que compta amb una gran varietat de paisatges: una plana fluvial fecunda, grans extensions de boscos, taigà i tundra en què hi ha més d’un milió de llacs i milers de rius.

El Sant Llorenç està considerat com una de les grans vies navegables del món. A més, el seu estuari és conegut pel gran nombre d’espècies de mamífers marins, ocells i peixos que es troben allà durant tot l’any.

Des de la punta de Gaspésie fins a Montreal, una carretera voreja cadascuna de les seves riberes i permet explorar un litoral de vegades muntanyós, algunes vegades campestre, altres vegades salvatge. A Tadoussac, a més de gaudir del recorregut dels incomparables fiords del riu Saguenay fins al llac de St Jean, podrem observar balenes i d’altres mamífers marins.

align="center">

Seguint el curs del riu, arribarem a la capital de la província, Quebec, situada a la confluència dels rius Sant Llorenç i Sant Carles. La ciutat va ser fundada per l’explorador francès Samuel de Champlain l’any 1608 que li va donar el nom de Quebec utilitzat pels nadius i que vol dir “on el riu s’estreny”. La part més antiga de Quebec es divideix en dues zones: la Haute-Ville, situada sobre un promontori rocós anomenat Cape Diamond, que manté l’antiga atmosfera europea, i la Basse-Ville, que es troba en les riberes dels rius i és el centre econòmic de la ciutat, amb modernes edificacions. Les muralles, construïdes entre 1823 i 1832, envolten gran part de la zona antiga del Quebec i estan dominades per una ciutadella.

Quebec és la seu de la Universitat Laval, els Arxius Nacionals, el Museu del Seminari, el Museu del Quebec, el Conservatori de Música, el Gran Teatre, el Museu de la Civilització, el Palau Montcalm i el Teatre Capitol. El 1985 el districte històric va ser declarat per la UNESCO Patrimoni cultural de la Humanitat.

align="center">

A la confluència dels rius Sant Llorenç i Ottawa, ens apareix Montreal, una ciutat cosmopolita amb una població que té majoritàriament el francès com a llengua materna. Fundada pel francès Paul Chomedey l’any 1642, ofereix una equilibrada barreja d’estils arquitectònics antics i moderns. Des de la Place d’Armes es pot admirar el seminari del Sant Suplici, la basílica de Notre Dame i altres grans edificis d’oficines, com el Banc de Montreal o el Banc Nacional. Al costat d’aquesta plaça, es pot veure l’antic Montreal, amb restes arquitectòniques com el Maison Saint Gabriel i el castell de Ramezay, d’estil francès, avui convertit en museu. Altres museus gairebé imprescindibles són el Museu d’Art Contemporani i el Museu de les Belles Arts. El sector comercial, al centre de la ciutat, gran part del qual es va construir sota terra per protegir als comerciants dels durs hiverns, conté més de 1600 establiments i 200 restaurants.

align="center">

Els parcs nacionals del QuebecA més de les ciutats, el Quebec compta amb 27 parcs nacionals. Cadascun amb la seva pròpia personalitat a causa de la seva ubicació, la flora i la fauna, i tots ells compten amb una diversitat sorprenent dels llocs naturals i paisatges. Els parcs nacionals de Gatineau de Mont-Tremblant, de la Mauricie, de Jacques Cartier, de la Gaspésie… Aquests espais protegits són un exemple perfecte de la geografia de múltiples facetes del Quebec.

El més gran dels parcs del Quebec és el Parc Nacional de Mont-Tremblant (1500 km2), mentre que el menor, el de Miguasha a Gaspésie, tot just fa 87 ha? En aquest últim parc hi ha un extraordinari museu on s’exposen fòssils de peixos que van existir fa 370 milions d’anys.

Quebec ha desenvolupat una cultura plena de vida, contemporània i oberta al món, una cultura que se situa a la cruïlla de les tendències europees i americanes. Compta amb una formidable xarxa de creadors en totes les disciplines, que s’imposen cada vegada més en l’escenari internacional.

La literatura també permet expressar-se i afirmar-se a la cultura quebequesa. Nombroses editorials publiquen anualment milers de llibres que es difonen en importants salons i en una àmplia xarxa de biblioteques públiques.

La Gran Biblioteca de Quebec, ubicada a Montreal, es va inaugurar l’abril de 2005. És un ampli i multifuncional espai de 33000 m2, amb més de 4 milions de documents que ocupen uns 80 quilòmetres de prestatgeries. El seu fons està format per la col·lecció patrimonial del Quebec, amb prop d’un milió d’obres, complementat amb la col·lecció de Saint-Sulpice d’unes 78000 obres, algunes datades de la dècada de 1760 i incloent els llibres de les biblioteques personals de figures com Louis-Joseph Papineau i Louis-Hippolyte Lafontaine. L’organització supervisa onze centres en nou ciutats.
>Veure plànol de Montreal

Llibres

 • Quebec, de poble a país. Josep Sort i Jané
 • Parques nacionales de Canadá. Blake Maybank y Peter Mertz
 • Guies

 • Montreal y Toronto
 • Cinema

 • Live in Montreal. Betty Carter
 • Música

 • La Tondeuse. Dendelion
 • Toronto #025. Deep Dish
 • Infantil

 • La Nena que li agradaven massa els llumins. Gaétan Soucy
 • El parc d’Algonquin a la tardor

  align="center">

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita