A peu per Múrcia. Valle de Ricote, de Josep Maria Espinàs

Josep Maria Espinàs

Josep M. Espinàs ha presentat aquests darrers dies A peu per Múrcia. Valle de Ricote (Edicions La Campana), el seu vintè viatge, al sud del País Valencià.
Espinàs escriu les seves cròniques de viatges a partir dels petits detalls i les anècdotes que sorgeixen de les seves trobades amb la gent. Per això, no és estrany que declari que per a ell resulti “més exòtic viatjar a l’interior de Múrcia que anar a Nova York”, perquè sap que “allà els contactes m’aporten molt més literàriament”.
A peu per Múrcia. Valle de Ricote
Segons la seva editora Isabel Martí, “aquests llibres són un gran retaule de mig segle de vida petita de la gent corrent”, i afegeix: “La gràcia de l’Espinàs és la música que posa darrere les paraules i que converteix en matèria literària allò que aparentment és vulgar”.
Espinàs busca “la dimensió de ficció que hi ha en la realitat” i en té prou amb dir bon dia perquè els vilatjans li ofereixin en safata les seves petites històries: “Viatjo amb els ulls ben badats i l’atzar m’aporta anècdotes de pel·lícula, com l’home que s’anomena rei dels ganduls o la dona que balla sola amb la mà alçada com si agafés la seva parella de ball”.
De les grans, no en parla. No al·ludeix, per exemple, a la corrupció urbanística que ha proliferat per la regió murciana, i és crític en els seus comentaris: “Quan un poble no pot pagar un bibliotecari, però projecta triplicar la població en pocs anys i quadruplicar els camps de golf, alguna cosa està passant”.

Aquests són els 20 “A PEU” que ha escrit Josep M. Espinàs, i que podeu trobar a la Biblioteca:

 • A peu pel Pallars i la Vall d’Aran (1957)
 • A peu pel Priorat (1962)
 • A peu per la Segarra (1972)
 • A peu per la Terra Alta (1989)
 • A peu per la Llitera (1990)
 • A peu per l’Alt Maestrat (1991)
 • A peu pels camins de cendra (1994)
 • A peu per l’Alcalatén (1996
 • A peu pel Matarranya (1996)
 • A peu pel Comtat i la Marina (1996)
 • A peu per Castella (1999)
 • A peu pel País Basc (2000)
 • A peu per Extremadura (2001)
 • A peu per Galícia (2002)
 • A peu per Andalusia (2003)
 • A peu per la Costa da Morte (2004)
 • A peu per Mallorca (2005)
 • A peu per Aragó (2006)
 • A peu per l’Alt Camp (2007)
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita