El Plagi, de Sílvia Romero

El proper dimecres 4 de juny a les 7 de la tarda, l’escriptora Sílvia Romero presentarà la seva darrera novel·la El plagi, a la Llibreria Llorens de Vilanova i la Geltrú.

SilviaLa presentació anirà a càrrec de la seva autora Sílvia Romero i de Maria Rosa Nogué Almirall.

El plagi ve precedit pel reconeixement del premi El Lector Odissea, que com el seu nom indica, és un premi on els lectors hi tenen el paper principal. Es tracta d’una novel·la psicològica, amb personatges propers, profunds, moguts per l’ambició i el coratge, i també per la gelosia, la prepotència i les enveges.

L’acció transcorre entre dos moments temporals diferents, vinculat cadascun a una dona protagonista. Un durant la Guerra Civil i la primera postguerra, se situa bàsicament a Mèxic, i l’altre transcorre a la Barcelona de l’actualitat. El primer ens situa als anys de la Guerra Civil i la primera postguerra, quan al 1937 uns nens van deixar Barcelona per anar a refugiar-se a Mèxic: Els nens de Morelia. Aquí ens trobarem amb un mestre i el seu fill, Joan, i una nena més gran, que també aconsegueixen incloure-la en el viatge, la Carme Carreras.

El plagiLa Carme, òrfena i quasi analfabeta, rebrà lliçons del mestre i d’en Joan i malgrat estar a l’ombra dels homes, tal com es vivia en aquella època, i molts cops al mig del foc creuat entre pare i fill, la Carme va darrere del gran amor que li doni l’empenta definitiva per viure. És una obsessió que l’acompanya i que, amb el temps, se suma al desig d’excel·lir en les lletres i de triomfar en el món literari. Res ni ningú pot apartar-la d’aquests objectius que finalment assolirà: publica una novel·la, es fa famosa, s’enamora…

Al segon hi trobem l’Àngels Riudor, una periodista i escriptora mediocre, que ha fet de l’ambició per arribar a l’èxit, la seva manera de viure. Li és igual què haurà de fer, però vol arribar a ser la número u.

El llibre està dividit en tres parts. En la primera alterna passat i present. En la segona anirem llegint el diari de la Carme, escrit en quaderns des que era petita. En la tercera part recuperem el tàndem i arribarem al moment en que les dues històries s’uneixen, quan l’Àngels li ha de fer una entrevista a la Carme Carreras, ara ja una velleta que viu en una en una clínica geriàtrica, convertida en una persona amargada, dominada per la culpa i la por, i descobreix una història sorprenent que ningú més coneix i que la pot fer famosa per fi.

A El plagi hi ha una mica de tot, amor, odi, morts, violència, masclisme, sexe… però sobretot ambició. L’escriptora juga amb el títol de diferents maneres, no només es pot plagiar en el paper, també en la vida real

Primer capítol de Primer capítol de

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita