Dones i Feminismes i LGTBIQ+
Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+
Vols conèixer alguns dels documents que hem incorporat als Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+? Si hi esteu interessats, només cal que feu una ullada al nostre article:
Comencem, en primer lloc, per una novel·la:
Aquello que fuimos. Martha Lovera

L’escriptora veneçolana Marta Lovera va publicar la seva primera novel·la l’any 2019. Es tractava d’Eternamente en tus ojos.
Ara ha arribat a la biblioteca una nova obra, Aquello que fuimos, en què descriu una història d’amor impossible.
Les protagonistes d’aquest història d’amor són la Marina i la Daniela, que tot just van iniciar el seu idili durant la juventut. Ara, però, amb els pas dels anys viuen a llocs diferents. Recordant cadascuna allò que les va unir.
“Tard o d’hora hauran d’assumir les conseqüències no només d’allò que fem, sinó també d’allò que defugim i no diem“.
- Aquello que fuimos. Catàleg Aladí
Salir de la heterosexualidad. Juliet Drouar

En segon lloc, destaquem aquest assaig sobre la identitat de gènere que ens arriba, com en el cas anterior, de la mà de l’editorial Egales.
Salir de la heterosexualidad es pot concebre com un “manifest que es posiciona a favor d’una societat igualitària que generi persones i no pas homes o dones“.
La seva autora, Juliet Drouar, ens convida a sortir dels termes binaris home/dona i deixar de banda la divisió de gèneres en el si de la societat actual. D’aquesta manera, defensa l’autora, podem mirar de reconfigurar les relacions entre éssers humans a fi i efecte d’aconseguir-ne unes que no es fonamentin en la dominació.
- Salir de la heterosexualidad. Catàleg Aladí
Menopausia. Una mirada feminista desde el buentrato. Paloma Andrés Domingo

En tercer lloc, destaquem d’entre les novetats dels Centres d’Interès, un llibre sobre la menopausa que arriba de la mà de la ginocòloga i sexòloga Paloma Andrés Domingo.
Que durant anys, la menopausa ha estat tractada tant per la medicina com per la indústria farmacèutica com una malaltia no és pas cap secret. Tant una com l’altra, així com molts altres àmbits de la nostra societat, continuen regits per una visió androcèntrica i patriarcal. Des de fa uns quants anys, però, són moltes les veus que treballen perque la dona sigui tractada per la medicina tenint en compte les seves casuístiques particulars.
A Menopausia. Una mirada feminista desde el buentrato, l’autora proposa “la seva resignificació integral des de l’autoconeixement, l’autonomia i el bontracte“.
- Menopausia. Una mirada feminista desde el buentrato. Catàleg Aladí
Cuerpos que importan. Judith Batler

En quart lloc i per concloure aquest repàs de les darreres novetats dels centres d’interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+, en destaquem un dels assaigs més rellevants de Judith Butler. Professora de Retòrica i Literatura Comparada a la Universitat de Berkeley (Califòrnia), Butler és una de les figures més influents pel que fa a les teories en l’àmbit dels estudis de gènere.
A Cuerpos que importan, Butler continua l’anàlisi que ja va iniciar a El género en disputa, text clàssic dins de la teoria feminista i obra fundadora d’una teoria sobre l’homosexualitat.
Així doncs, esperem que us hagi agradat aquest petit repàs de novetats i us animem a passar per la biblioteca Joan Oliva per descobrir-ne moltes més.