Pedro Juan Gutiérrez i el realisme brut cubà

Pedro Juan Gutiérrez i el realisme brut cubà

L’article d’avui, amb motiu de l’agermanament de Vilanova i la Geltrú i la Ciutat de Matanzas (Cuba), destaca la figura de l’escriptor Pedro Juan Gutiérrez.

El realisme brut

El realisme brut (en anglès: dirty realism) és un moviment literari originat als Estats Units, desenvolupat sobretot a la primera meitat del segle XX; el qual pretén reduir la narració —especialment el relat curt (és a dir, el conte)— als seus elements fonamentals.

Es tracta d’una derivació del minimalisme tot i que conté característiques pròpies. Igual que aquell, el realisme brut es caracteritza per la tendència a la sobrietat, la precisió en l’ús de les paraules i en tot allò que es refereixi a descripció. Els objectes, els personatges, les situacions s’han de caracteritzar de la manera més concisa i superficial possible. L’ús de l’adverbi i l’adjectivació queden reduïts al mínim, atès que aquests autors prefereixen que sigui el context el que suggereixi el sentit profund de l’obra.

Pel que fa als personatges típics, es tendeix a retratar éssers vulgars i corrents que porten vides convencionals o quotidianes.

Pedro Juan Gutiérrez…

Pedro Juan Gutiérrez és un escriptor cubà nascut a Matanzas al 1950.

L’escriptor Pedro Juan Gutiérrez.
L’escriptor Pedro Juan Gutiérrez.

El 1998 va publicar la seva “Trilogía sucia de la Habana“, amb la qual va atreure l’atenció tant de la premsa com del públic. Fins aleshores havia estat, durant vint-i-sis anys, periodista. Entre 1998 i 2003 va publicar els cinc llibres del “Ciclo de Centro Habana“:

Algunes de les obres de Pedro Juan Gutiérrez
Algunes de les obres de Pedro Juan Gutiérrez

També ha escrit llibres de poesia (Espléndidos peces plateados, La realidad rugiendo, Fuego contra los herejes, Yo y una lujuriosa negra vieja i Lulú la perdida y otros poemas de John Snake) i una novel·la policíaca (Nuestro GG en La Habana). Una altra novel·la seva és El nido de la serpiente: Memorias del hijo del heladero, sobre la joventut del personatge del “Ciclo de Centro Habana” i àlter ego seu. I, per concloure, la seva darrera obra ha estat Corazón mestizo, un llibre de viatges sobre el seu país.

…i la seva obra

La prosa de Pedro Juan Gutiérrez és similar a la de Charles Bukowski, motiu pel qual va ser anomenat com el Bukowski caribeny.

Cal destacar que dos dels seus llibres han obtingut reconeixements rellevants: Animal tropical (Premi Alfonso García-Ramos de Novel·la 2000 a Espanya) i Carne de perro (Premi Narrativa Sur del Mundo 2003, a Itàlia). Als seus llibres hi trobem sexe, alcohol, pobresa, degradació i poesia quotidiana. Una Cuba sensual i agressiva, on es vivia del poc i del molt. Una Cuba que va intentar ser feliç després de tot.

Gutiérrez segueix vivint a Centro Habana, on pinta i escriu els seus llibres. La seva obra intenta ser una denúncia social que inclou les misèries de la seva ciutat i del seu país, que acompanya amb una gran dosi d’imatges escatològiques que permeten classificar la seva obra dins l’anomenat realisme brut.

Us convidem a descobrir els seus llibres a les biblioteques.

font: Wikipedia i altres

Així doncs, si us ha agradat l’article, us recordem que en el nostre blog hi podeu llegir tot d’articles amb motiu de l’agermanament de Vilanova i la Geltrú i la ciutat de Matanzas.

Funny Girl