Arte: Feminisme a la japonesa

Arte: Feminisme a la japonesa

La història

Arte Spalleti és una adolescent italiana que es vol convertir en pintora. Això no seria un fet a destacar sinó fos perquè ens trobem a la Florència del s. XVI, en ple Renaixement, i ella, la filla d’una familia noble que està a punt de concertar el seu matrimoni.

Vinyeta del còmic Arte
Vinyeta del còmic Arte

No us faig spoiler si us dic que Arte decideix seguir el camí al qual fa referència el seu nom i trencar amb el que se suposa ha de fer una dama de l’alta societat florentina.

Gràcies a la seva determinació i capacitat d’esforç, Arte aconsegueix l’impensable, ser admesa com aprenent a un taller d’un artista de la ciutat, el mestre Leonardo. Us sona d’alguna cosa aquest nom?

arte arte leo angelo - Arte: Feminisme a la japonesa

Però no ens confonguem, Leo, com li diu tothom, no és una representació del grandíssim Da Vinci, sinó l’únic home que d’entrada creu en el talent d’Arte, a banda del seu pare, que ha mort recentment i sempre havia animat a la nostra protagonista a perseguir el seu somni.

El còmic

Arte és la primera obra que es publica al nostre país de la japonesa Ohkubo Kei. Aquesta és l’altra sorpresa que ens trobem, que es tracta d’un manga que es va començar a publicar l’any 2013 a la revista Monthly Comic Zenon, una publicació periòdica tradicionalment seinen, és a dir, adreçada a homes adults

Ohkubo ens sedueix amb un estilitzat dibuix, amb costumisme i acurades recreacions històriques, tot i que també ens trobem alguna incongruència, i amb moments humorístics típics del manga. I tot i això, el millor d’aquest còmic és el missatge que ens vol transmetre a través de la seva protagonista.

Amb decisió, esforç però també amb humilitat es poden canviar les coses. Malgrat ser una dona en un món dominat per l’heteropatriarcat, Arte refusa resignar-se. D’aquesta manera, no només canvia la seva vida, sinó la d’aquells que té al voltant.

Arte és una sèrie encara oberta al Japó, que al nostre país edita Arechi Manga, que acaba de publicar el novè volum.

També s’ha fet una adaptació animada.

Trobareu la col·lecció a la còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.

Súper 8