Esclava de la llibertat. Ildefonso Falcones

Esclava de la llibertat. Ildefonso Falcones

La novetat mensual d’aquest mes de setembre que us ofereix la biblioteca Joan Oliva és Esclava de la llibertat d’Ildefonso Falcones, la sisena novel·la que publica aquest autor.

Són dues les dones que sostenen el fil d’aquesta història. Dues dones allunyades en el temps i en l’espai, però al mateix temps molt properes. Una, la Kaweka, a Cuba a l’època de l’esclavatge espanyol i l’altra, la Lita, a Madrid a l’actualitat. Dues dones negres que lluiten per la llibertat!

Cuba

Dones i nenes segrestades a Àfrica arriben a Cuba per treballar als camps de la canya de sucre. El marquès de Santadoma és propietari d’una d’aquestes hisendes. La Kaweka és una d’aquestes nenes que viu en les seves carns el que és ser esclava, a més se n’adona que té la facultat de combregar amb Iemaià, una deessa que l’ajuda a guarir malalts i a la seva lluita per la llibertat.

Des de feia gairebé quaranta anys el tràfic d’esclaus estava prohibit, i l’armada britànica, que s’havia alçat com a garant d’aquesta interdicció en un tractat subscrit amb Espanya, navegava i vigilava mars i costes per detenir els tractants que continuaven mercadejant amb vides humanes. Però així com la Gran Bretanya havia abolit l’esclavitud, Espanya encara no ho havia fet a les províncies d’ultramar. El comerç d’homes i dones estava prohibit, però no el fet de tenir persones en propietat, i els esclaus continuaven arribant de manera clandestina a l’illa de Cuba, …

Fragment, cap. 1, Cuba, 1856 Platja de Jibacoa, pàg 13-14
Coberta Esclava de la llibertat d’Ildefonso Falcones
Coberta Esclava de la llibertat d’Ildefonso Falcones

Madrid

A Madrid, els marquesos de Santadoma tenen una serventa, la Concepción, que s’ha passat tota la vida amb ells. Té una filla, la Lita. Totes dues són mulates i continuen servint els Santadoma com van fer les seves avantpassades. La Lita, però, ha pogut estudiar gràcies a l’ajut del marquès, però descobreix quins són els orígens de la seva fortuna i decideix iniciar una batalla legal, vol tornar la dignitat i la justícia a totes les dones que van viure per servir uns blancs que les van maltractar per considerar-les inferiors.

–Vinc a tornar-te els gossos –va declarar la Lita amb una veu que no era la seva–, però també a advertir-te que les ànimes de milers de negres clamen venjança contra tu des dels canyissars. –La Lita va alçar la mà, però va ser Iemaià qui el va assenyalar. El marquès va ser incapaç d’articular ni un mot, només els ulls, enrogits i colèrics, se li veien vius–. Jo t’ho anuncio, Santadoma: els teus morts no descansen enpau perquè estan envoltats dels esperits d’esclaus que els apallissen, insulten i escupen. Aquesta eternitat és la que us espera a tu i els teus fills.

Fragment, cap. 18, Madrid, Espanya Maig del 2018, pàg. 410

Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones és un advocat barceloní que també es dedica a l’escriptura. Són sis les novel·les que ha publicat comptant la que us proposem avui. Les podeu trobar al Catàleg Aladí.

A l’eBíblio també en podeu trobar un parell, de novel·les.

Per acabar dir-vos que aquesta novel·la és gentilesa de Llibreria Llorens.

Goldfinch