La comunitat
“Al somni busco algú que ha desaparegut. Primer no sé qui és. Llavors entenc que són els meus fills.
«Lukas!», crido, començant a córrer. «Emma!».
Al meu davant s’obre una clariana al bosc. No és gran, potser hi ha cinc metres fins al lloc on torna a començar el bosc espès, però aquí els raigs del sol travessen les capçades dels arbres, és un lloc lluminós i càlid, al sòl creix gespa fresca.
M’aturo. Això és preciós, però hi ha alguna cosa que no quadra.
Se’m fa un nus a la gola, respiro amb dificultat. Ha passat alguna cosa espantosa.”

Així és com comença La comunitat, un domestic noir que enganxarà als lectors, signat per Helene Flood.
Els teus records canvien. La veritat no.
Ens hem de situal a Kastanjesvingen, un barri tranquil de classe benestant, on mai no passa res. És el lloc perfecte per construir un projecte de família.
És el barri que la Rikke i l’Åsmund han triat per viure amb els seus fills, l’Emma i en Lukas. Viuen en una comunitat de quatre habitatges, harmoniosa, perfecta, on tots es coneixen i s’aprecien.
Però tot canvia quan el cos d’en Jørgen, un dels veïns, apareix mort a casa seva.
A mesura que la investigació policial va avançant i la pressió dels mitjans de comunicació recau en els veïns, es fa evident que tots tenien algun motiu per matar-lo, fins i tot la Rikke, que ben aviat s’adona que en realitat sap ben poc d’aquells que té a prop i dels secrets que amaguen.

Així doncs, aquesta novel.la és un exercici que gira al voltant d’aquesta inquietut. Què sabem realment dels nostres veins? Què han fet? Que són capaços de fer? Quins secrets amaguen?
I també percebeixen exactament la imatge que tu vols projectar? O tenen una idea diferent de tu? I com es volen projectar ells davant teu? Els coneixes, realment?
Totes aquestes preguntes esdevenen sinistres si de cop i volta un veí apareix apunyalat a casa teva.
I més encara quan tots i cadascú que forma part del veinat poden tenir motius per haver tingut a la mà l’arma homicida.
Secrets
Hi ha molts motius per guardar secrets per a nosaltres mateixos i no tots han de ser negatius. Hi ha una finíssima línia que separa a qui oculta coses per a protegir a d’altres, de forma positiva, que per treure’n un benefici personal, de forma negativa.
I ni tan sols així aquestes dues qestions es troben perfectament diferenciades dins del cap de qualsevol persona.
L’autora
Helene Flood nascuda l’any 1982 és psicòloga. Es doctorà l’any 2016 amb una tesi sobre la violència, la revictimització i la culpa postraumàtica.Viu a Oslo amb el seu marit i els seus dos fills.

Manifesta que quan s’asseu a escriure sempre té un enfocament determinat i que li interessa desentranyar la psicologia dels personantges, però sobretot indagar en la seva faceta social i en les dimàmiques de grup que els mouen.
La comunitat és gentilesa de Llorens Llibres i és la novetat d’aquest mes a la sala d’adults de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.