Què hi ha de nou als Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+?

Què hi ha de nou als Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+?

Avui, destaquem algunes de les Novetats dels Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+.

Dones i Feminismes

Desarmar la masculinidad, de la sociòloga Beatriz Ranea, repassa el que es coneix com a “masculinitat hegemònica” i el seu paper clau dins del patriarcat. Ranea relaciona elements com ara la violència o l’amenaça d’exercir-la, l’heterosexualitat i la LGTBIfòbia en la creació del “model tradicional de masculinitat”. Un model tradicional que els nens no porten de naixement, sinó que aprenen per via social i cultural. Fent seves les paraules de Simone de Beauvoir, els homes no en neixen, s’hi fan.

Solteres i encantades, de Núria Viladomat i Canudas, s’endinsa en l’estigma de la solteria femenina. Un estigma que, per sorprenent que ens pugui semblar, continua del tot vigent a l’actualitat. El llibre és, segons l’autora, un intent de dignificar l’estat de solteria de les dones i, en cap cas, una croada en contra de la parella. Al contrari del que la societat percep de manera general, no tenir parella no ha de ser un estat transitori, si no ho desitges, sinó un estil de vida sa, ple i satisfactori.

A continuació, destaquem dos títols per llegir i aprofundir en el feminisme, però en clau d’humor.

Per una banda, Machistadas, de Rocío Vidal, col·laboradora habitual de revistes com ara El Jueves i que amb Machistadas signa la seva primera obra “llarga” en solitari. L’autora, des d’una òptica d’humor, reflecteix petites situacions o comentaris qüotidians que evidencien la nostra educació patriarcal.

Per una altra banda, Juegos reunidos feministas. L’editora Patricia Escalona i la il·lustradora Ana Galváñ han treballat conjuntament per reflectir situacions de masclisme i, fins i tot, d’assetjament a través de jocs, mots encreuats i molts d’altres entreteniments. No-res millor que l’humor i les il·lustracions per aprendre’n jugant.

Disponibilitat en els catàlegs:

LGTBIQ+

Gabriel J. Martin, pioner de la psicologia afirmativa gai, és l’autor de Gay Sex. El llibre, escrit amb llenguatge explícit i contundent, és un recull de consells, exercicis pràctics i reflexions que recorren diferents blocs temàtics. L’objectiu de l’autor és contribuir a deixar enrere la masculinitat tòxica i millorar l’autoestima eròtica.

No estamos tan bien de Rubén Serrano, periodista y activista LGTBI, recull els testimonis de trenta-tres persones que han patit violència, de diferent tipus, per la seva orientació sexual o identitat de gènere. No en va, Serrano és impulsor del moviment #MeQueer a Espanya i, precisament, a través de Twitter va aconseguir un bon grapat de testimonis. Però no només a través d’aquesta xarxa social, sinó també presencialment, Serrano ha volgut copsar què vol dir “néixer, créixer i viure fora de la norma a Espanya”.

I, per concloure, un parell de títols relacionats amb el setè art.

En primer lloc, Scream Queer, del crític de cinema i seguidor del cinema de terror Javier Parra. L’autor d’altres llibres per a cinèfils, com per exemple, Terror en series i La madre terrible en el cine de terror, signa Scream Queer. El llibre va dirigit a “tots els amants del cinema de terror que vulguin saber com s’hi ha tractat el col·lectiu LGTBIQ+”.

En segon lloc, Violetas de España. Gays y Lesbianas en el cine de Franco. El llibre analitza els personatges o conductes homosexuals “amagats” de manera subliminal en el cinema realitzat durant la dictadura. Tot i que la censura hi va fer esforços per no reflectir l’existència de gais i lesbianes, directors i guionistes van aconseguir introduir personatges o situacions que representaven aquest col·lectiu.

Disponibilitat en els catàlegs:

I cada setmana, més novetats dels Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+. Així que si voleu estar-ne al cas, en el nostre blog Llibres i + hi trobareu puntualment informació.

Funny Girl