Teresa Juvé. El degollador de Vallvidrera

Teresa Juvé. El degollador de Vallvidrera

Durant aquest 2021, la Generalitat de Catalunya commemora oficialment els 100 anys del naixement de Teresa Juvé. Avui us proposem la lectura d’aquesta escriptora Teresa Juvé, El degollador de Vallvidrera, l’últim llibre que ha publicat aquest mateix 2021.

El llibre

Coberta El degollador de Vallvidrera
Coberta El degollador de Vallvidrera

El degollador de Vallvidrera està ambientada a l’època de rei Felip II d’Espanya (finals del segle XVI) temps en els quals els virreis castellans eren els amos del poder i és en aquest context que el nou virrei de Catalunya rep la notícia que el degollador de Vallvidrera actua cada vegada més a prop de les muralles de Barcelona. Jaume Plagumà, portantveus del rei, serà la persona que haurà de resoldre els crims del degollador, amb l’assistència del jutge Joanola.

Paral·lelament, alguns familiars de Jaume Plagumà veuran com la seva vida corre perill per una herència molt desitjada, en concret, la família Vallserena, una de les més riques de Catalunya.

El càrrec de portantveus és originari de la corona catalano-aragonesa i, per tant, una mena de nosa per als qui tenien el poder. Però, en el cas que ens ocupa, un cas criminal, significava molta feina per al virrei i per aquesta raó donen a Jaume Plagumà l’encàrrec d’esbrinar els crims, ja que té un nas molt fi i és perserverant en la seva feina.

‘El portal dels Vallserena s’obrí silenciosament i Plagumà, acompanyat del jutge Joanola, entrà dins del gran vestíbul desert. El majordom de la família els va fer un profund salut, també silenciosament.

(…)

Tot ben mirat i sospesat, a l’assassí no li havia estat gens difícil de portar la seva tasca a bona fi. La finestra era gran, amb una barana de ferro que la protegia fins a la mitja alçada. Part davall de la façana, la finestra de la planta baixa n’era enreixada. Res de més propici per satisfer la curiositat d’un home que potser era jove i àgil i avesat a enfilar-se pels llocs més inversemblants.’

Fragment El degollador de Vallvidrera

Jaume Plagumà, el personatge

Gènere negre
gènere negre

Teresa Juvé crea el personatge de Jaume Plagumà, el portantveus, que ha de resoldre un seguit de casos de caire policíac.

Emmarcats dins del gènere negre i policíac ha escrit vuit llibres on aquest personatge n’és el protagonista. El degollador de Vallvidrera és el darrer publicat.

Dins la col·lecció de les investigacions del portantveus Plagumà hi ha els títols:

L’autora

Teresa Juvé fa més de 30 anys que escriu novel·la de gènere policíac amb el valor afegit que les investigacions se situen entre el segle XVI i XVII, amb la creació del personatge Plagumà, un portantveus que haurà de resoldre tots els casos que es presenten i que el virrei no vol resoldre. És una època on els bandoles són presents als camins i la Inquisició és la que mana els cossos i les ànimes. Llicenciada en llengua i literatura occitanes i filologia i literatura comparada va ser professora de filosofia i lletres.

Teresa Juvé
Teresa Juvé

Ha escrit, també, llibres sobre la memòria dels exiliats. L’any 1963 va ser finalista del premi Nadal amb L’aiguamort de la ciutat: memòria d’exili, que es publicaria anys més tard.

Per acabar dir que a Tu ets jo, 2015, escriu sobre la seva vida, una vida compartida amb el seu marit, el polític català Josep Pallach.

Desitgem que el tastet que us hem presentat de la vida d’aquesta dona centenària, que ha viscut una guerra, l’exili i que s’ha dedicat a la pedagogia i a l’escriptura, us hagi captivat i engrescat. No us oblideu, doncs, de Teresa Juvé, El degollador de Vallvidrera.

Goldfinch