Sèries vintage

Sèries vintage

Vau créixer entre als anys ’80? Això vol dir que vau conèixer la televisió amb un només dos canals i, a més, la vostra infància va estar marcada per les sèries de televisió de l’època!

Ara les podeu tornar a veure i compartir amb els vostres fill@s. Tot seguit teniu un llistat de sèries que trobareu a les Biblioteques.

Fraggle Rock

Creada pel mític Jim Henson, es va emetre entre 1983 i 1987. En una de les parets de la casa de Doc i el seu gos hi ha un forat que connecta el món dels humans amb els dels Fraggles, unes petites criatures peludes. A Fraggle Rock també hi viuen els Curris (petits constructors d’edificis de cristall salat) i els gegants Goris. En Gobo, la Musi, la Rosi, en Dubto i en Bombo viuen diverses aventures mentre, l’Oncle Matt explora l'”Espai exterior” (el món dels humans)

El món dels Fraggle sembla divertit i ple de colors, però també representava un complex sistema de relacions simbiòtiques entre diferents tipus de criatures que volia ser una al·legoria del món real.

Los diminutos

Creada per la cadena nord-americana ABC, es va emetre entre 1983 i 1985. Està basada en els personatges de The Littles (1967), una sèrie de novel·les infantils de l’autor nord-americà John Peterson. The Littles bevia també d’una altra novel·la, Los incursores (1952) de Mary Norton publicada al nostre país per Blackie Books.

Les trames de la sèrie se centraven en les històries d’una família “convencional” d’aquesta estranya raça i la seva relació amb el món exterior com a resultat de l’amistat entre els diminuts més petits, Tito i Lucy, i Quique, el nen de la casa on viuen.

David el Gnomo

Creada per la productora catalana BRB Internacional, la sèrie es va emetre entre 1985 i 1986. Es basava en el llibre La crida dels gnoms, escrit per Wil Huygen i amb il·lustracions de Rien Poortvliet.  

En David el gnom és metge i viu al bosc amb la seva esposa Lisa, on, a més a més, ajuden els seus habitants a viure en pau i protegir-se dels trols. David escriu fragments del seu diari per explicar com viuen els gnoms i ensenya als nens que s’ha de viure respectant tothom.

Una sèrie amb un més notable missatge ecologista i un to didàctic.

He-man y los màsters del universo

Sèrie creada arran de l’èxit de les joguines creades per l’empresa nord-americana Mattel. Es va emetre entre 1983 i 1985

El protagonista és l’Adam, príncep d’Eternia. L’Adam té una espasa màgica que cada cop que pronuncia ‘Pel poder de calaveragrisa. Jo tinc el poder’ es transforma en He-Man, l’home més poderós en l’univers. Juntament amb els seus aliats Battle , La Bruixa Sorceress, Man-At-Arms i Orko, lluiten contra el malèfic Skeletor.

La familia Robinson

Sèrie produïda per Nippon Animation es va emetre el 1981 al Japó i va ser el primer anime  en català l’any 1984, quan es va emetre pèl Circuit Català de TVE.

La història està vagament basada en la novel·la El robinsó suís de Johann David Wyss. La sèrie ens explica l’aventura d’una familia suïssa que viatja a Austràlia. El seu vaixell naufraga, però troben una illa deserta que es converteix en la seva nova llar. Per molt que siguin lluny de la civilització, la família Robinson ha de sobreviure a l’illa.

Inspector Gadget

La sèrie va ser una coproducció de França, Canadà i Estats Units que es va emetre entre 1983 i 1986. El protagonista és detectiu maldestre i despistat, l’Inspector Gadget, que és també un cyborg equipat amb diversos gadgets (artefactes) col·locats per tot el seu cos.

La seva neboda Sophie, una nena molt intel·ligent, acompanya el seu oncle a les seves missions pel món sense que se n’assabenti, i, més aviat, és ella qui descobreix i desbarata els plans dels malfactors en la majoria dels casos.

La vuelta al mundo de Willy Fog

És una sèrie de dibuixos animats també creada per BRB Internacional el 1983 i emesa en diversos països. És l’adaptació de la novel·la La volta al món en vuitanta dies de Jules Verne. L’especialment rellevant és que els personatges són animals amb trets antropomòrfics. Així Willy Fog (versió del Phileas Fogg de la novel·la) és un lleó, la seva enamorada una pantera i el seu ajudant un gat amic d’un ratolí, entre d’altres.

En Willy Fog és un refinat i excèntric cavaller anglès que es juga la meitat de la seva fortuna perquè aposta contra el director del banc d’Anglaterra i altres membres del Reform Club. Fog aposta que aconsegueix fer la volta al món en 80 dies, partint i tornant a la ciutat de Londres, cosa que per tant el portarà a viure mil aventures amb en Rigodon, el seu majordom.

Per acabar, si voleu més idees de pel·lícules per mirar amb la canalla, teniu altres articles amb recomanacions aquí.

Súper 8