Dia Internacional per a la Visibilitat Trans 2021

Dia Internacional per a la Visibilitat Trans 2021

Des del 2009, cada 31 de març celebrem el Dia Internacional per a la Visibilitat Trans. L’activista estatunidenca Rachel Crandall va ser qui va impulsar aquesta efemèride en resposta als pocs dies festius LGBTI que donaven visibilitat a aquest col·lectiu.

Des de les biblioteques de Vilanova i la Geltrú ens afegim a la celebració i, per aquest motiu, hem preparat una selecció de fons. Hi podeu trobar un ampli ventall de documents, des de novel·la, assaig, cinema i còmic, dirigit tant a adults com a públic infantil o juvenil.

A continuació, us fem cinc cèntims de la guia que hem preparat:

Assaig

Preciado, Paul B. Yo soy el monstruo que os habla
coberta llibre yo soy el monstruo que os habla 614x1024 - Dia Internacional per a la Visibilitat Trans 2021

Una de les veus nacionals i internacionals de més renom en l’àmbit dels estudis de gènere, de la teoria queer i de la filosofia contemporània és Paul B. Preciado.

Preciado, que es defineix a ell mateix com a “home trans de cos no-binari”, va se convidat l’any 2019 a fer un discurs a l’Escola de la Casa Freudiana a París. I allà, davant de 3500 psicoanalistes, va intentar exposar les seves idees. Sí, ho va intentar, tot i que finalment només va poder llegir una quarta part del seu discurs. Un discurs que dirigia al col·lectiu que durant anys havia descrit Preciado com a “malat mental”.

Finalment, a finals de 2020, Paul B. Preciado va publicar el seu discurs a Yo soy el monstruo que os habla.

El filòsof convida a superar els esquemes binaris i, tot i que no rebutja la psicoanàlisi (que reconeix haver utilitzat al llarg de la seva vida), ja fa molt de temps que va triar l’activisme com el seu mitjà de sanació.

  • Entrevista a Paul B. Preciado a Babelia, del diari El País.

A la guia de lectura que us hem preparat des de les biblioteques de Vilanova també hi podeu trobar del mateix Preciado, Un apartamento en Urano (recull d’articles per al diari Libération).

Teatre

Rosich, Marc. Teatre trans i altres textos no normatius
Coberta del llibre Teatre trans i altres textos no normatius

En Marc Rosich és un dels dramaturgs contemporanis més prolífics. També director, traductor i adaptador, va publicar el passat 2020 aquest llibre, inclòs dins de la col·lecció dramaticles, de l’editorial comanegra.

L’obra inclou un pròleg i un epíleg de la mà de dos joves escriptors, activistes del moviment LGTBI, com són Isaias Fanlo i Sebastià Portell.

Quatre són els textos teatrals amb què Rosich “posa el focus en els col·lectius tradicionalment relegats a la invisibilitat per recordar-nos que hi ha altres possibilitats, altres veus per escoltar, altres indrets per explorar

Novel·la

MacBee, Thomas Page. Un hombre de verdad: lecciones de un boxeador que peleaba para abrazar mejor
Thomas Page McBee escriu "Un hombre de verdad"

¿Por qué pelean los hombres? ¿Qué es lo que nos empuja a querer que nos golpeen en la cara? ¿Qué provoca que otros quieran verlo?

¿Qué hace que un hombre sea un hombre?

El periodista nord-americà Thomas Page MacBee va néixer amb un cos de dona, però sempre va tenir clar que ell era un home. Cap a finals de la vintena va iniciar el seu procés de transició que va finalitzar tot just inciada la trentena.

A Un hombre de verdad el periodista narra en primera persona com es va endinsar en el món de la boxa per entendre la masculinitat a través de la violència. Va voler analitzar, des de llavors, què volia dir ser un home a la societat d’avui dia. Una anàlisi des de dins de la vessant més tòxica i farcida d’estereotips de la masculinitat.

Sosa Villada, Camila. Las malas
Coberta de la novel·la "Las malas" de Camila Sosa Villada

Las malas ha estat tot un fenomen editorial a l’Argentina, on se n’han fet contínues edicions des que es va publicar l’any 2019. Ara, de la mà de Tusquets, comença una nova vida i, segurament, igual de reeixida, que la primera. De fet, la novel·la de l’argentina Camila Sosa Villada s’està traduïnt al francès, a l’alemany, a l’italià, al norueg i al croata. I no només això, sinó que també la productora About Entertainment, darrere de la qual hi ha el guionista argentí Armando Bó (guanyador d’un Òscar i un Globus d’Or per la seva participació en el guió de Birdman), n’ha comprat els drets per transformar-la en una sèrie.

L’autora ha signat una obra autobiogràfica sobre la història d’una comunitat de travestis a l’Argentina. En paraules de l’escriptor Juan Forn, que signa el pròleg, “Las malas es un relato de infancia y un rito de iniciación, un cuento de hadas y de terror, un relato de grupo, un manifiesto político, una memoria explosiva, una visita guiada a la fulgurante imaginación de su autora y una crónica distinta de todas, que viene a polinizar la literatura“.

Cinema

Són molts els exemples de llargmetratges que han recollit les vivències de les persones transgènere, ja sigui a partir d’històries reals com també a partir d’experiències ficcionades. En destaquem dues de les cintes més actuals, tot i que a continuació hi podreu consultar més referències que seran del vostre interès:

Dhont, Lukas. Girl
Pòster de la pel·lícula Girl

L’òpera prima del director belga Lukas Dhont (que també signa el guió a quatre mans amb Angelo Tijssens) va ser una de les grans revelacions del passat 2018. Des de llavors, ha anat recollint multitud de premis, com ara el Premi del públic a la Millor Pel·lícula Europea en el Festival de Sant Sebastià o el Premi al Millor Actor i la Càmera d’or en el Festival de Cannes.

A Girl, el jove actor (i també ballarí) Victor Polster dona vida a una jove de quinze anys que somia a ser ballarina de primer nivell. No ho tindrà fàcil per aconseguir el seu somni perquè la Lara va néixer home. La cinta reflecteix l’època en què la noia ha iniciat el procés de transició de gènere.

Hi destaca l’excel·lent interpretació de l’actor protagonista donant vida una noia que aspira a expressar a través de la dansa mentre conviu amb un cos que no la representa.

Tràiler de la pel·lícula Girl
Lelio, Sebastián. Una mujer fantástica
Pòster de la pel·lícula Una mujer fantástica

El director Sebastián Leilo (conegut principalment fins aquell moment per la cinta Gloria) va dirigir el 2017 Una mujer fantástica.

La cinta arrenca amb la història d’amor entre Marina i Orlando. La mort repentina d’Orlando, vint anys més gran que la seva parella, posarà el focus sobre la noia: sospitosa d’inici de la mort d’Orlando pel sol fet de ser una dona transsexual i apartada per la família d’ell pel mateix motiu.

La pel·lícula va aconseguir l’Òscar a Millor Pel·lícula de parla no anglesa i el premi al Millor Guió del Festival de Berlín.

Tràiler Una mujer fantástica

Entre la selecció de material que us he preparat pel Dia Internacional per a la Visibilitat Trans, hi podeu trobar d’altres pel·lícules relacionades com per exemple: La chica danesa, Tomboy, Albert Nobbs, …

Còmic

Ortolani, Leo. Cinzia
Coberta del còmic "Cinzia"

Leo Ortolani és un dels actuals dibuixants de còmic més reconegut. Va debutar l’any 1989 amb Rat-man, que amb el pas dels anys i l’èxit aconseguit, s’ha convertit en una sèrie molt destacada.

Entre els personatges de Rat-man hi havia Cinzia, un personatge que va nèixer com a contrapunt còmic i de qui l’autor ja preveia que podria tenir vida més enllà del còmic que la veure aparèixer. Així doncs, el passat 2018, Ortolani va publicar a Itàlia Cinzia, un spin-off en clau d’humor. El llibre pretén sensibilitzar sobre les situacions a què han de fer front les persones trans, per una banda, per desconeixement i, per una altra, pels prejudicis d’altres persones.

Detall del còmic Cinzia
Detall del còmic Cinzia

Infantil

Arcarons Martí, Laura. La diversitat és divertida
Imatges del conte "La diversitat és divertida"

Us presentem un conte interactiu dirigit als petits de la casa, nens i nenes d’entre 3 i 8 anys. El seu objectiu és servir d’instrument per “treballar la diversitat, principalment amb relació a la genitalitat, la identitat i l’expressió de gènere“.

Com que per poder treballar la diversitat caldrà la participació activa d’un adult, el llibre ve acompanyat d’un seguit de pautes molt aclaridores per a la dinamització del conte així com per a d’altres activitats relacionades. Així mateix, inclou una guia terminològica per tal de tenir tots clar què entenem per gènere, sexe, identitat o expressió de geǹere, trans*, cisgènere…

Tal com diu el seu títol, la diversitat és divertida i aquest conte de ben segur n’és un bon exemple.

Peix, Susana. Carbassa
Imatge del conte "Carbassa"

Una història ben tendre per parlar sobre l’amor incondicional d’una mare pels seus fills, tot i les dificultats o la incomprensió amb què pugui topar en el seu entorn.

Perquè la Carbassa no és diferent, és especial.

“Va néixer una tarda d’estiu.

Feia calor, i el reflex dels rajos de sol damunt les flors

semblava que li havia regalat aquell to rogenc de la pell.

La mare en veure un color tan bonic li va dir:

– Carbassa! Aquest serà el teu nom…

La mare va saber en aquell moment que,

tot i que passés el temps, mai no se separarien.”

A banda d’aquests dos llibres infantils, a les biblioteques n’hi podeu trobar d’altres: Sirenes, El meu pare es pensa que soc un noi, Orgullo : 50 héroes : 5 décadas de lucha LGTBI+

A continuació, podeu consultar al complet la guia que us hem preparat des de les biblioteques de Vilanova i la Geltrú.

Guia de Lectura amb motiu del Dia Internacional per a la Visibilitat Trans

A tall d’exemple, us oferim més informació que pot ser del vostre interès.

En primer lloc, el documental El sexo sentido i, també, Em dic Violeta.

Funny Girl