Poesia i còmic: Laura Pérez Vernetti

Poesia i còmic: Laura Pérez Vernetti

Enguany, també celebrem el dia mundial de la poesia amb una proposta diferent, la de l’autora de còmics Laura Pérez Vernetti que barreja poesia i còmic.

Poesia Gràfica

Ha realitzat adaptacions gràfiques de l’obra de diversos poetes, especialment rellevants:

Per tant, ella mateixa ha denominat aquestes obres com poesia gràfica, un nom inspirat en una altre etiqueta, la de novel·la gràfica, que es fa servir per parlar de molts còmics.

Amb aquests treballs, la Laura ha atret molts lectors de poesia i literatura al món del còmic.

Vinyeta d’un poema d’Isabel Bono
Vinyeta d’un poema d’Isabel Bono

L’estil de dibuix és diferent a cada àlbum. A El caso Maikaovski es va inspirar en el cartellisme rus de l’època, però en canvi a Ocho poemas, més aviat, fa servir estils molt diferents per traspassar al dibuix la poesia dels diferents autors.

Una pionera

Segons especialistes del còmic com l’Antoni Guiral o l’Àlvaro Pons, la Laura Pérez Vernetti ha estat la primera a l’estat espanyol en fer això, traspassar poemes a tires de vinyetes.

Una tasca gens fàcil, doncs, com diu la Laura “sobetot, cal buscar quins poetes i també quins de les seves poesies es poden visualitzar en imatges i adaptar a la narració en la seqüència del llenguatge dels còmics”.

Vinyeta de ‘El caso Maiakovski’
Vinyeta de ‘El caso Maiakovski’

L’autora

Laura Pérez Vernetti va néixer a Barcelona el 1958. Va estudiar Belles Arts i als seus inicis va ser col·laboradora de la revista El Víbora, on va treballar durant deu anys.

Com a autora de còmics també ha dibuixat històries amb els seus propis guions i ha treballat amb guionistes de renom. Onliyú, Joseph Marie Lo Duca, Carlos Sampayo, Antonio Altarriba i, sobretot, Felipe Hernández Cava han col·laborat amb ella.

Premis

L’any 2017 va rebre el Premi Tro d’Honor a les XX Jornades de Còmic d’Almeria i el 2018 va rebre el Gran Premi del 36è Saló Internacional del Còmic de Barcelona.

Per acabar, us deixem amb una entrevista a la Laura al programa Terrícoles de betevé enregistrat l’any 2018 on parla molt de la poesia gràfica.

Al blog ja hem parlat de la Laura, de manera que trobareu altres articles sobre ella aquí i aquí.

Súper 8