Poetesses vilanovines i matanceres. Dia Mundial de la Poesia 2021

Poetesses vilanovines i matanceres. Dia Mundial de la Poesia 2021

Com cada any, el 21 de març celebrem el Dia Mundial de la Poesia. Tot i la situació excepcional, les biblioteques de Vilanova i la Geltrú ens sumem a aquesta commemoració.

Des del passat dilluns dia 15 de març i fins al proper dia 21 de març, podeu seguir a través de les xarxes socials de les biblioteques tot un seguit de vídeos de poemes d’autors i autores de la ciutat. Si encara no els heu vist, us convidem a seguir-nos a facebook i twitter! Així mateix, tant la biblioteca Joan Oliva com l’Armand Cardona han preparat una acurada selecció de llibres de poesia per a adults i també per a infants que estan exposats a ambdós equipaments. Tots disponibles per agafar-los en préstec!

Imatges del llibre Entre nosotras el mar. Font: Eix Diari

Avui, centrem la celebració del Dia Mundial de la Poesia tot recordant l’antologia poètica Entre nosotras el mar a càrrec d’Ediciones Vigía. No és la primera vegada que des del blog Llibres i més fem esment de l’agermanament entre les ciutats de Matanzas, a Cuba, i Vilanova i la Geltrú. Hi hem publicat diversos articles molt interessants.

Res millor que aquesta antologia poètica per celebrar el Dia Mundial de la Poesia, recollint les paraules que l’escriptora de capçalera de la biblioteca Joan Oliva i Milà, Teresa Costa-Gramunt, li va dedicar el passat mes de gener a Eix Diari.

Entre nosotras el mar

“La publicació de l’antologia poètica Entre nosotras el mar a càrrec d’Ediciones Vigía, de Matanzas, Cuba, ha estat un treball elaborat a poc a poc, amb extrema cura, treballat amb l’horitzó creatiu posat en aquell principi que va establir William Morris quan es referia a les arts aplicades: «l’ànima en la mà».

Entre nosotras el mar s’agermanen poetes de Vilanova i la Geltrú i poetes de Matanzas de la mateixa manera que les dues ciutats es van agermanar el desembre de 1998, el mateix any en què es complia el centenari de la independència de Cuba. Hi vaig ser present i en vaig deixar un testimoni escrit al llibre Estampes de Cuba (Proa, 2001). L’emoció del moment en què tenia lloc el ritual de l’agermanament es respirava a l’aire: «Ara ja hem sentit com els calfreds ens recorrien l’espinada quan han gemegat les gralles. I quan els timbals han començat a marcar un compàs d’origen africà: avui dues ciutats s’agermanen sota un cobert de color d’ambre en aquella hora en què el sol ja es pon i ens il·lumina de biaix el rostre incendiat per la seva llum de color de coure…».

En aquest fragment no és gratuïta la referència al color del coure, ja que la patrona de Cuba és la Virgen de la Caridad del Cobre, com tampoc no és casualitat l’avinença entre les dues ciutats: molts vilanovins hi van anar a fer les ‘amèriques’ en un moment en què la depressió econòmica foragitava de casa els cabalers. A la ciutat de Matanzas, als afores de la qual hi ha una ermita dedicada a la Verge de Montserrat, i al mig de la vila una plaça bessona de la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú, hi ha molts cognoms catalans. Lligams i complicitats amb Matanzas, població coneguda com l’Atenes de Cuba, vénen de lluny.

L’any 2018 es van complir vint anys de l’efemèride de l’agermanament. Aleshores va sorgir la idea de confeccionar una antologia poètica de poetes de les dues ciutats separades pel mar. Així es va obrir un espai literari on dialogar en blau, com de forma poètica escriu al seu pròleg l’editora d’Ediciones Vigía, Agustina Ponce Valdés: «Libro en azul, como el mar de las distancias, libro en catalán y español, lenguas de tronco común. Del mar Mediterráneo tules y encajes, algas y corales de nuestras playas, ir y venir de siglos, gotas de sal que ruedan por las mejillas. Mujeres ante un punto o una pleca. Mujeres, papel blanco cubierto de letras».

Cal mirar amb atenció aquesta edició selecta a cura d’Agustina Ponce de la qual m’ha arribat l’exemplar 112 dels 200 exemplars únics, fets un per un de forma manual, amb l’ànima en la mà. L’original disseny i els esplèndids dibuixos són obra de Marialva Ríos. A dins trobem els poemes de les poetes de Vilanova i la Geltrú per aquest ordre d’aparició: Teresa Costa-Gramunt, Blanca Deusdad Ayala, Dolors Juan Ill, Ester Astudillo, Anna Bertran, Raquel Casas Agustí, Agustina Moya, Francesca Calaf, Montserrat Lago Lafuente, Manoli Álvarez, Cristina Grisolía i Luz Cassino. De Matanzas i per ordre d’aparició trobem els poemes de: Magaly E. Fariñas Hernández, Isolina Bellas, Lucía Cristina Pérez Hernández, Loreley Rebull, Margarita Aldanás, María Cristina Martínez Herrera, Cecília Soto, Raiza K. Olivera Fleita, Betty Correa Reyes, Nairys Fernández Hernández, Jacqueline Font, Maylan Álvarez i Nathaly Hernández Chávez.

Elaborats i il·luminats a mà*, aquests exemplars editats per l’editorial independent Ediciones Vigía en la seva Colección del Estero, han estat confeccionats amb cotó, encaixos i tuls, conquilles, sorra i algues de les platges matanceres de Los Pinitos i La Caridad, acrílics en la gamma dels blaus i papers de diferents textures i gramatges. Cal agrair a Rosa Herraiz, vinculada al Casal d’Amistat Cuba-Garraf, la crida a dur a terme aquesta tan singular com preciosa iniciativa que ha estimulat la creativitat i l’art en cooperació de les poetes de Vilanova i la Geltrú i les poetes i els artistes de Matanzas que hi hem participat”.

*Equip de realització manual dels exemplars: Ibis Arias, Josmey Barbier, Zoila Barroso, Vilma Dencás, Alida Fernández, Yisaime Martínez, Gladys Mederos, Adrián Milián, Agustina Ponce, Héctor Rivero, Laura Ruiz, Lorena Sabater i Elizabeth Valero.

Teresa Costa-Gramunt
El blog de Teresa Costa-Gramunt a Eix Diari

Un projecte humà, artístic i literari…

Entre nosotras el mar

Si a més a més de llegir-ne, us agrada escriure poesia, a continuació us oferim alguns enllaços d’interès:

No deixeu de fer una ullada al nostre blog el proper diumenge 21 de març…hi trobareu un recull de novetats molt poètiques!

Funny Girl