Exposició El Víbora: Comix Contracultural al MNAC
Ficomic i el Museu Nacional organitzen l’exposició El Víbora. Comix contracultural, un homenatge a la despareguda revista, testimoni dels inicis de la democràcia i de l’eclosió del moviment underground.
Fins al 29 de setembre podreu veure l’exposició comissariada per l’Antoni Guiral i amb l’assessorament d’Àlex Mitrani al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Aquesta exposició és un homenatge a El Víbora i als seus autors, quan es compleixen 40 anys de la publicació del primer número d’aquesta mítica revista de comix que va marcar diverses generacions de les dècades del 1980 i del 1990.
La mostra se centra en la primera etapa de la revista, als inicis de la democràcia, quan Barcelona es va erigir en el centre de la cultura underground que havia esclatat als anys seixanta del segle xx als Estats Units.
A través de 35 obres originals, d’una àmplia mostra de documents i d’una selecció de prop de 100 portades, el públic descobrirà l’originalitat i la potència d’uns creadors com ara, entre molts d’altres, Nazario, Roger, Isa Feu, Marta Guerrero, Laura Pérez Vernetti, Mariscal, Gallardo, Pons, Martí, Carratalá, Montesol, Ceseepe, Max, Calonge, Jaime Martín i Pamies.
L’exposició està dividida en tres àmbits temàtics: Poder i subversió, Eros i feminisme i Vida urbana.
El Víbora amb les seves vinyetes transgressores i un llenguatge nou, es va rebel·lar contra l’ordre establert i l’estètica convencional. L’univers d’El Víbora està poblat per personatges marginals i subversius.
El Museu Nacional treballa des del 2014 per patrimonialitzar i donar visibilitat al còmic, un gènere artístic que ha entrat a les sales del Museu per quedar-s’hi.
La mostra s’inscriu en la estratègia del museu que ja fa anys treballa per incorporar el còmic a les col·leccions i fer visibles les relacions que es poden establir entre totes les arts. Aquesta exposició suposa un pas més en aquesta línia de treball i dóna continuïtat a algunes mostres realitzades anteriorment, com ara la mostra d’originals de Santiago García i Javier Olivares, Premio Nacional de Cómic 2015, “De vinyeta en vinyeta” i “Ego Sum Lux Comix”, amb l’escola Joso, o la dedicada a “Les noves aventures de Corto Maltés”, alhora que reforça l’aliança del museu amb el Saló del Còmic.
En aquest context el museu ha incorporat recentment, gràcies a una donació, una obra de gran format (280 cm x 2400 cm) i de valor històrico-artístic. Es tracta d’Amor a Vallvidrera, un còmic realitzat l’any 1980 de manera col·lectiva per un nombre significatiu d’artistes vinculats a El Víbora.
La còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona disposa d’una gran quantitat de números del Víbora que podeu veure exposades al vestíbul del primer pis de la biblioteca, conjuntament amb els còmics d’alguns dels autors clàssics de la revista.