Prop de les bombes. Emili Bayo

Prop de les bombes. Emili Bayo

Ja ha començat la quarta edició del Premi Menjallibres. Com a novetat, aquesta acció de foment lector enceta enguany una nova línia per a alumnes de 3r i 4t d’ESO. Si bé durant els cursos anteriors només hi participaven alumnes de 1r i 2n d’ESO, aquest 2020 ampliem l’oferta als nois i noies de 3r i 4t.

Les tres lectures finalistes d’aquesta nova categoria són: Prop de les bombes, d’Emili Bayo; Tot plegat semblava una broma, d’Anna Vilar i El efecto Frankenstein, d’Elia Barceló. Comencem avui el repàs de les tres novel·les amb el llibre d’Emili Bayo.

El llibre: Prop de les bombes

Aquesta novel.la d’Emili Bayo, guardonada amb el Premi Gran Angular de literatura Juvenil, comença dient-nos:

“Em dic Victor Torrent, el proper dia 7 de febrer arribaré a l’edat de noranta-tres anys i sé que no he estat una persona feliç. (…) L’error imperdonable que he anat arrossegant com una d’aquelles boles de ferro que portaven els presoners i que mai no ha deixat de mortificar-me el vaig cometre un dia de febrer de l’any 1939, concretament el 7, el dia del meu tretzè aniversari.”

Coberta de la novel·la Prop de les bombes

Mitjançant la narració que ens anirà fent en Victor Torrent viurem la por, el fred i la gana  d’un grup de nens i nenes. Acompanyats d’una cuidadora i el conductor d’un motocarro desmanegat, inicien una fugida des de Montblanc fins a la frontera amb França quan la Guerra Civil Espanyola està tocant a la fi.

Aquesta lectura escrita amb un vocabulari quotidià, amb frases directes i de lectura àgil vol acostar el públic jove a un fet poc conegut de la Guerra Civil Espanyola: les colònies per a infants orfes de Catalunya.

Al mateix temps, ens fa reflexionar. Per una banda, sobre la importància dels nostres actes en la vida dels altres. Per una altra, sobre com algunes de les nostres decisions poden marcar-nos la vida. Reflecteix, a més a més, molt bé les conseqüències nefastes de la guerra en la vida de les persones, sobretot en els infants.

L’autor: Emili Bayo

Imatge de l'escriptor Emili Bayo

Emili Bayo Juan va néixer l’ay 1961 a Lleida. Després de passar per les aules d’un col·legi de jesuïtes, va acabar el batxillerat a l’Institut “Màrius Torres” de Lleida. Allà, va tenir com a professor de literatura el poeta Jordi Pàmias.

Posteriorment, va estudiar Filologia al refundat Estudi General de Lleida, on va participar en la formació de grups literaris i la confecció de revistes.

Després de viure un any a Barcelona redactant una tesi de llicenciatura i de començar a treballar en la docència en un centre concertat, va fruir d’una beca d’investigació en la Universitat de Lleida i es va doctorar l’any 1990 amb la tesi “La poesía española en sus antologías (1939-1980)”. 

Des de llavors, ha treballat a l’ensenyament secundari. També va codirigir durant dos anys les pàgines d’informació literària del diari Segre i ha publicat una gran quantitat d’articles d’opinió, crítica literària i comentari esportiu en diaris i revistes. Des de 1997, ha conreat una llarga carrera com a escriptor de novel·les i contes.

Premi Menjallibres 2020-2021
Premi Menjallibres 2020-2021

A les biblioteques de Vilanova i la Geltrú tenim un bon nombre dels llibres d’Emili Bayo disponibles per a préstec. Així mateix, també a eBiblio i en format digital, n’hi podeu agafar en préstec.

Catàleg Aladí i eBiblio.

Funny Girl