Club de Lectura de Ciència Ficció. Soy leyenda.

Club de Lectura de Ciència Ficció. Soy leyenda.

Dilluns 8 de febrer es va reunir el Club de Lectura de Ciència Ficció per parlar de “Soy leyenda“. És un llibre de Richard Matheson, publicat el 1954 i portat a el cinema en diverses ocasions, la darrera l’any 2007 amb força èxit comercial.

L’autor

Richard Matheson - Club de Lectura de Ciència Ficció. Soy leyenda.

Richard Matheson és un autor del que segurament coneixes i has vist més coses de les que creus gràcies a la seva extensa carrera com a guionista. Va participar en sèries tan famoses com “The Twilight Zone“, Star Trek o “The Alfred Hitchcock Hour”. També a les adaptacions de contes d’Edgar Allan Poe dirigides per Roger Corman o el primer treball cinematogràfic de Steven Spielberg (El diablo sobre ruedas).

Diversos dels seus relats han estat portats a la gran pantalla, com “L’increïble home minvant” el 1957 o “L’últim graó” el 2000. Però el més recordat de tots ells és “Sóc llegenda”.

El llibre

Perquè és important dins de la ciència ficció? Amb aquest llibre ens hauríem de remuntar a la història de la novel·la gòtica i el seu desenvolupament al llarg del temps. I arribaríem a “Sóc Llegenda”, on els vampirs carregats de romanticisme i solitaris esdevenen una nova raça. Tot això a resultes d’una plaga que es transmet mitjançant les tempestes de sorra i que els acaba convertint en el que després veuríem com a zombis.

soy leyenda llibre - Club de Lectura de Ciència Ficció. Soy leyenda.

Sí, aquest llibre és un dels primers que ens porta la idea d’un món post apocalíptic. I el primer que ens presenta als zombis en què es va inspirar a George A. RomeroLa noche de los muertos vivientes” i que ens ha portat tants llibres, pel·lícules i sèries.

Però, com ens planteja el llibre? Ens mostra la vida normal i monòtona de l’últim home sobre la terra i la seva lluita per la supervivència, amb el seu punt de crueltat, com un nou Robinson Crusoe.

I, qui són els que l’assetgen? Són els seus veïns, els seus amics, els seus coneguts. Ens introdueix el mal a través de la quotidianitat, dels que estan més a prop, dels que estimem i ens estimen.

soy leyenda pelicula - Club de Lectura de Ciència Ficció. Soy leyenda.

Vivim amb el protagonista les seves penúries, la solitud terrible tan propera a nosaltres en aquests dies. Ens mostra la seva lluita per la recerca d’una vacuna, les seves depressions, els dies en què creu que no pot més i la seva força per aixecar-se. Una història que no ens deixa indiferents a la nostra pròpia pandèmia.

I ens planten grans preguntes: Qui és normal? Què és la normalitat? Qui són els bons i els dolents? És necessària la brutalitat per sobreviure?

Totes aquestes preguntes i moltes més trobareu a la Ciència Ficció i en aquest llibre.

J. Walquer