Quan la nit mata el dia. Agustí Vehí

Quan la nit mata el dia. Agustí Vehí

El club de gènere negre de la biblioteca Joan Oliva continua endavant de manera virtual. El passat dijous 10 de desembre, els clubaires es van trobar per comentar la tercera de les novel·les del curs 2020-2021. En aquesta ocasió, els membres de l’Oliva Negra van debatre sobre Quan la nit mata el dia, de l’escriptor Agustí Vehí.

Club de lectura l’Oliva Negra
Club de lectura l’Oliva Negra

Agustí Vehí, l’escriptor

Imatge de l'escriptor Agustí Vehí

Agustí Vehí (1958-2013) va néixer a Figueres.

Home polifacètic, l’any 1982 va ingressar a la Guàrdia Urbana de Girona. Va arribar a ser sotsinspector de la policia local de Figueres i professor de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral. A més a més, era Doctor en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona.

En la seva vessant literària, va ser autor de treballs d’investigació històrica, tot i que l’àmbit en què més va destacar va ser en la novel·la negra. Hi va debutar relativament tard en la publicació de gènere negre, però s’hi va fer un nom destacable. La seva obra de ficció policíaca està formada per les novel·les: Ginesta per als morts (2010), Quan la nit mata el dia (2011), Torn de nit (2012) i Remor de seps (2013).

Va morir prematurament amb només 54 anys. Àlex Martín, director de la col·lecció crims.cat, va dir que la mort de Vehí suposava ” la pèrdua d’una gran persona, d’un gran escriptor, de qui cal recordar el seu caràcter entranyable, únic i irrepetible”.

Agustí Vehí va ser guardonat amb el Premi Crims de Tinta 2011 per Quan la nit mata el dia.

En honor seu, es convoca anualment el Premi Memorial Agustí Vehí que es lliura en el decurs del festival Tiana Negra.

Quan la nit mata el dia, el llibre

Coberta de la novel·la "Quan la nit mata el dia"

1958. Figueres. El delegat local de la Falange, Juan Antonio Hinojosa, ha estat brutalment assassinat.

Dues persones amb caràcters i, sobretot, interessos diferents són els encarregats de la investigació. Per un costat, l’inspector de la Brigada d’Investigació Criminal, Carlos Iríbar. Per un altre costat, l’inspector de la Polític-Social, Rogelio Lopera.

Figueres esdevé l’escenari per a aquesta novel·la negra. Un enclavament estratègic, a mig camí entre Barcelona i la frontera francesa.

El jurat del Premi Crims de Tinta, amb què va guardonada l’obra, en van destacar “l’estil i la llengua naturalistes de la novel·la, els tocs d’humor i costumisme empordanès i un coneixement profund de la història de Figueres i del funcionament de la policia franquista

Si voleu consultar el díptic d’aquesta darrera sessió del club, només cal que feu clic a continuació:

Disponibilitat en els catàlegs:
  • Agustí Vehí a la Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú.
  • També podeu agafar en préstec, en format digital, algunes dels llibres de l’autor a eBiblio.

La propera lectura del club serà El xinès, de l’escriptor Henning Mankell.

Funny Girl