Milan Kundera, La festa de la insignificança

milan kunderaNascut l’any 1929 a Brno (Txecoslovàquia), feia 14 anys que l’escriptor Milan Kundera no publicava cap novel·la. La seva darrera novel·la, La ignorància, es va publicar l’any 2000. Ara, amb 85 anys acabats de fer, en publica una de nova: La festa de la insignificança.

La festa de la insignificança, publicada per Tusquets, arribarà en català i en castellà a la tardor d’aquest 2014. Ja ha sortit a la venda en italià i aquest mateix mes d’abril ha sortit a la venda en francès (llengua amb què ha estat escrita).

En Milan Kundera va néixer a una família culta, de classe mitjana, fill del pianista Ludvik Kundera. Des de ben jove es va afiliar al partit comunista, del qual va ser expulsat un parell de vegades. La situació política va marcar la seva juventut i ha estat envoltat de polèmica bastant sovint, acusat de col·laborar amb el règim comunista.

insuportable lleugeresa esserFinalment l’any 1975 Milan Kundera i la seva dona Vera abandonen el seu país i s’instal·len a França on en un primer moment es dedicaria a la docència. Exiliat des de llavors a França, va perdre la nacionalitat txeca l’any 1979 i des de 1981 té la nacionalitat francesa. Malgrat tot això continuava escrivint en la seva llengua materna però, des de 1993 quan va publicar La lentitud escriu en francès. A finals dels anys 80 va revisar les traduccions al francès de les seves primeres obres. Com a conseqüència, totes les versions en francès dels seus llibres es poden considerar originals de l’escriptor.

L’escriptor, molt gelòs de la seva intimitat, no concedeix cap entrevista des de 1985. Només accepta contestar preguntes per escrit.

Si per alguna obra és mundialment conegut en Milan Kundera és per La insuportable lleugeresa de l’ésser. Publicada l’any 1984, tres anys més tard va tenir la seva versió cinematogràfica de la mà del director Philip Kaufman. Aquest any 2014, quan es compleixen 30 anys de la publicació, l’editorial Tusquets ha publicat una nova edició. Fins l’any 2006 no es va publicar per primer cop al seu país d’origen.

Bona diada de Sant Jordi!

 • Guia de novetats Sant Jordi 2014
 • Guia infantil de Sant Jordi 2014
 • Llibres

 • L’Art de la novel·la
 • La Broma
 • L’Edat lírica
 • Un Encuentro
 • La Inmortalidad
 • La insostenible lleugeresa del ser
 • Jacques i el seu amo: homenatge a Diderot
 • La Lentitud
 • El Teló: assaig en set parts
 • Els Testaments traïts
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Funny Girl