Exposició Armand Cardona Torrandell a La Sala

Exposició Armand Cardona Torrandell a La Sala

Fins al 13 de setembre podeu veure a La Sala Centre d’Art Contemporani l’exposició ‘Armand Cardona Torrandell: Retaules de gents, barcos, màquines, gats. 1956-1959’

L’exposició a la Sala

02. Expo Armand Cardona Torandell Peu de foto M%C3%A0quina 1958 - Exposició Armand Cardona Torrandell a La Sala

A la mostra, que s’havia d’inaugurar el divendres 13 de març, justament quan va començar el confinament, es presenta una selecció d’obres de l’artista que ens transporta a l’època esmentada, entre 1956 i 1959.

Per tant, és una rememoració de les primeres manifestacions públiques d’Armand Cardona Torrandell com a pintor.

Quan, el març de 1957, Armand Cardona Torrandell obre la seva primera exposició a les Galeries Laietanes de Barcelona, el comentarista i crític d’art Sebastià Gasch (1897 – 1980), vinculat a l’avantguarda artística, en el tarjetó de presentació, sintetitza molt breument l’obra de Cardona, en els primers cicles en què el mateix artista comença a classificar-la.

En primer lloc se situal el “cicle de les fires o retaules de les gents” del 1956. Després segueix la sèrie dels barcos, de les màquines i dels gats (1957). Finalment, el 1958 comença el cicle de les testes.

Les obres que es mostren pertanyen a col·leccions de Vilanova, amb una aportació destacada de la família de l’artista. L’exposició ha estat organitzada per l’Associació Cultural Armand Cardona Torrandell i coordinada per Xavier Capdet Soler.

Recorregut virtual

Durant la visita a l’exposició, podeu veure un vídeo on, en Xavier Capdet (coordinador de l’exposició), l’Àlex Cardona (biògraf de l’artista), Àlex Mitrani (conservador del MNAC), Bernat Puigdollers (historiador i crític d’art) i Jordi Garrigo (historiador de l’art) ens parlen de l’exposició i de l’obra de l’Armand Cardona, així com de les seves influències i el seu llenguatge artístic.

Podeu veure el vídeo aquí.

Fons permanent a la Biblioteca

Armand Cardona Torrandell ‘Gat i dona’.  Acrílic i oli sobre tela, 1984.
Armand Cardona Torrandell ‘Gat i dona’. Acrílic i oli sobre tela, 1984.

Des de l’octubre de 2011, a la Biblioteca hi ha una exposició permanent d’una selecció de l’obra pictòrica d’Armand Cardona.

Cal descatar, que la mostra forma part del dipòsit d’un conjunt de la seva obra, cedit a la ciutat de Vilanova i la Geltrú, el 2006, pels seus familiars, amb la intenció que pogués estar a l’abast de la ciutadania.

A més a més, en el dipòsit hi ha exemplars destacats que han figurat en exposicions, alhora que hi ha esbossos i treballs preliminars que pertanyen a allò més íntim i personal de l’artista.  A la selecció s’ha volgut representar les diverses etapes o cicles que formen la producció de l’artista.

Conte: Un gat amb bigoti

Amb motiu del desè aniversari de la Biblioteca es va publicar el conte Un gat amb bigoti amb text de Bernat Soler i il·lustracions de German March i publicat per El Cep i la Nansa.

La història ens introdueix a l’estudi de l’Armand Cardona i ens ensenya l’univers creatiu tan particular d’aquest artista de casa nostra i les aventures que viu amb els seus quadres i personatges: gats, barques, un port, homes que caminen i… una guerra.

Per finalitzar, si voleu saber més coses sobre l’Armand Cardona Torrandell i la biblioteca, feu una visita aquí i aquí.

Súper 8