Aristòfanes. La comèdia parlant clàssica grega

Aristòfanes. La comèdia parlant clàssica grega

Característiques de la comèdia

La visió que es té de la comèdia parlant, sempre des de la perspectiva de la ciutat d’Atenes al segle V ac, és de més obertura i esperança, també és més optimista si la comparem amb l’obra sofocliana i la figura aclaparadora de l’heroi i la inexorabilitat de la dissort humana.

L’heroi i l’heroïna també hi surten, però es mostren distints als de la tragèdia. L’heroi és còmic i protagonista de l’acció, però sempre apareix com a rerefons la societat contemporània.

La relació entre el que preocupa l’heroi còmic, o entre la solució que troba per al seu conflicte, i la col.lectivitat és sempre també molt més directa en la comèdia que en la tragèdia

En conclusió, el poeta còmic es fixa en la realitat que l’envolta per a inventar els aguments de les seves obres.

Aristòfanes és directe i punyent amb unes grans dosis de fantasia, fruit de la seva imaginació, però curulla de mots amb doble sentit i de referències a la naturalesa.

Dibuix d’Aristòfanes
Dibuix d’Aristòfanes

L’observació , la saviesa tradicional, la satisfacció que donen el treball i l’esforç humà i, sobretot, la consciència que viure és un bé absolut.

Especialment rellevant és la cerca del riure en la gent del poble com són els camperols i els ciutadans pobres que se senten identificats amb el protagonista de la seva mateixa classe.

L’acció, al contrari de la tragèdia, se situa en el món contemporani i es fan constants referències a fets i personatges de la vida real.

Tothom està exposat a la burla i a l’insult: déus, herois, éssers mítics, polítics, literats i també intel.lectuals com Eurípides o Sòcrates .

Els núvols

En aquesta comèdia, Sòcrates, un personatge històric i conegut a Atenes, apareix penjat en un núvol al costat de personatges inventats pel poeta, el vell Estrepsíades o el seu discol fill Fidípides, i l’acció té lloc a la ciutat d’Atenes on hi ha una escola de sofistes, el Pensatori, on el vell Estrepsíades vol anar per poder resoldre el problema que l’angoixa.

I què li passa a aquest personatge? Doncs que està molt amoïnat perquè el seu fill li ha provocat uns deutes. I ell ha de trobar la manera de liquidar-los o bé cercar una altra solució al seu conflicte ja que el que seria normal és pagar.

L’heroi còmic, aleshores, busca sempre una idea.

I la idea que se li acut és la de recórrer a la societat del seu moment i enviar el seu fill al Pensatori  per tal que aprengui una nova educació, ja que ell és un vell pagès incapaç d’aprendre-hi res.

Lisístrata

Escultura de Lisístrata
Escultura de Lisístrata

A Lisístrata, l’heroïna lidera les dones d’Atenes i d’altres ciutats gregues a fi d’acabar elles amb la llarga guerra: proposen de fer una vaga de sexe mentre els homes continuïn pensant només en els combats.

Aristòfanes hi expressa les seves idees politiques: defensa la democràcia conservadora i la pau amb Esparta.

Una de les principals fonts de comicitat és l’obscenitat, amb abundants metàfores sexuals.

Aristòfanes mostra un domini absolut de la llengua. Sol fer servir un llenguatge col·loquial i vulgar, però en les seves paraules recorre a l’argot del dret, dels metges, dels filòsofs o dels retòrics.

Les obres que es conserven del comediògraf són onze: Els acarnesos (425 aC); Els cavallers (424 aC); Els núvols (423 aC); Les vespes (422 aC); La pau (421 aC); Els ocells (414 aC); Les Tesmofòries (Les dones a les Tesmofòries) (411 aC); Lisístrata (411 aC); Les granotes (405 aC); Les assembleistes (Les dones a l’ekklesía) (391 aC); Plutos

Nosaltres tenim aquests llibres que podeu trobar al catàleg Aladi:

Comèdies (text revisat i traducció de Manuel Balasch )

Los Acarnienses ; Los Caballeros ; Las Tesmoforias ; La Asamblea de las mujeres (Edició de Francisco Rodríguez Adrados ; traducció de Francisco Rodríguez Adrados)

Las Avispas ; La Paz ; Las Aves ; Lisístrata (Edició preparada per F. Rodríguez Adrados )

Lisístrata (Traducció i pròleg de Cristián Carandell )

Passeu-vos-ho molt bé amb la lectura d’aquestes comèdies clàssiques!

Goldfinch