Història de Catalunya de la mà de Pilarín Bayés

L’any 1973 algú va pensar que era el moment d’elaborar una Història de Catalunya per als nens i nenes. En aquell moment aquesta obra serviria per recuperar la identitat i, amb els anys, ha servit a vàries generacions de catalans i catalanes per conèixer la seva història. La Història de Catalunya de l’any 1973 va ser elaborada per l’historiador Oriol Vergés, l’editor Martín Casanovas i per la coneguda dibuixant Pilarín Bayés. L’any 2012 es va reeditar i se n’ha fet l’aplicatiu per ipad.

41 anys després, en un altre moment important per a Catalunya, i de la mà també de la Pilarín Bayés es torna a publicar una nova Història de Catalunya. En aquesta ocasió l’obra ha estat dirigida per l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté i la seva filla Queralt Solé que han comptat amb un grup de 13 historiadors especialistes en cada època. Els dibuixos de la Pilarín Bayés, plens de detalls i fidels a la realitat de cada moment històric, tornen a ser protagonistes d’aquests 7 nous volums.

L’objectiu que s’ha pretès és que l’obra sigui fonamentalment didàctica, com ja ho va ser sens dubte la de 1973, històricament rigurosa i centrada més en temes socials i econòmics que no pas en els grans personatges.

Els 6 primers volums van des de la prehistòria fins als nostres dies, incloent-hi la manifestació de l’11 de setembre de 2012, la Via Catalana de setembre de 2013 i la data de la consulta de novembre de 2014. El darrer dels exemplars és un atles històric. En total prop de 600 il·lustracions de la Pilarín Bayés per explicar als més petits la història de Catalunya.

Col-lecció Història de Catalunya

Actualment es treballa en la seva traducció al castellà, l’anglès i al francès com a eina per explicar Catalunya al món.

La col·lecció ha rebut el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de La Vanguardia i de Grup 62. Des de l’1 de març de 2014 setmanalment es poden adquirir els diferents exemplars juntament amb La Vanguardia que, cada cap de setmana, fa una tirada de 35000 exemplars. De la mateixa manera la biblioteca Joan Oliva i Milà durant 7 dissabtes exposarà com a novetat cadascun dels volums que podran ser consultats i agafats en préstec.

Llibres

Història de Catalunya de 1973
Història de Catalunya de 2014
Pilarín Bayés a les biblioteques de VNG

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl