El Eternauta

El Eternauta

El còmic El Eternauta al Club de Ciència Ficció de l’Armand Cardona Torrandell.

Aquest mes el Club de Lectura de Ciència-Ficció comentarà el còmic argentí El Eternauta amb la participació dels especialistes en còmic i membres de l’ACD Còmic, Marc Charles i Gerardo Vilches.

La trobada tindrà lloc a la plataforma Jitsi Meet dilluns 25 de maig a les 18:30h i serà oberta a tothom qui estigui interessat amb inscripció prèvia. 

El còmic

El Eternauta de Héctor G. Oesterheld i el dibuixant Francisco Solano López i es va publicar a la revista Hora Cero Semanal entre 1957 i el 1959. La historieta va començar a publicar-se un 4 de setembre i avui, aquest dia és considerat el Dia de la Historieta a l’Argentina. 

La sèrie va tenir dues etapes posteriors. A partir de 1976, el tàndem Oesterheld-Solano van reflectir amb més cruesa la realitat dels anys ‘70 al seu país i van mostrar un compromís polític encara més gran. Aquest fet va obligar el dibuixat a exiliar-se a Madrid i va convertir Oesterheld en un dels desapareguts de la dictadura. 

Coberta de El Eternauta

El Eternauta és una historieta per lliuraments, clàssica i original, que traslladava mites i pors planetàries i interplanetàries – la Guerra Freda, la invasió extraterrestre: el cinema de ciència-ficció classe B nord-americà– a Buenos Aires i que seixanta anys després continua més vigent que mai.

La seva edició 2015 de Fantagraphics Books per als Estats Units va obtenir tres nominacions als Premis Eisner i va guanyar en la categoria Millor col·lecció o projecte d’arxiu de tires de premsa.​ A principis de 2020, la plataforma de streaming Netflix va anunciar que convertirà El Eternauta en una sèrie de televisió.

La història

El Eternauta comença quan una matinada, a casa d’un guionista d’historietes que es diu Germán es materialitza un home vestit de submarinista. Davant la sorpresa de l’escriptor es presenta com un Eternauta, un viatger del temps, que ve del futur a explicar la seva història.

Ell es diu Juan Salvó i explica com un dia era a casa amb la seva família i amics quan a la ràdio van sentir parlar d’una explosió al Pacífic. Al cap de poc, van veure per la finestra que la ciutat era coberta per una mena de neu luminescent, cotxes accidentats i cadàvers. Aviat descobriran que el contacte amb la neu provoca la mort i que tot és degut a una invasió extraterrestre. La situació provoca l’anarquia i la violència social…

Amb aquesta obra, Oesterheld i Solano López volien criticar l’individualisme social i lluitaven per la unió de l’home davant dels sistemes antidemocràtics.

Els autors

Héctor Germán Oesterheld
Fotografia de l'autor Héctor Germán Oesterheld

(Buenos Aires 1929-1977?) va ser un guionista de còmics argentí. Llicenciat en geologia, Oesterheld va començar a escriure guions i relats d’aventures per a historietes a partir de 1950.

Es va donar a conèixer amb Alan i Crazy i després va popularitzar desenes de personatges com Ray Kitt (1951), Bull Rocket (1952), El sargento Kirk (1952), Tarpón (1953), Uma-Uma (1953), Dragón Blanco (1955), Scout River (1956), Ticonderonga (1957), Ernie Pike (1957), Joe Zonda (1958), Mort Cinder (1962), Artemio (1970) i Argón el Justiciero (1970), entre altres.

Va fundar l’editorial Frontera i va editar les revistes Hora Cero Mensual i Frontera Mensual, però va ser el guió de El Eternauta, la seva obra mestra, el que va convertir a l’escriptor en referent obligat del còmic argentí.

Compromès amb els ideals democràtics i la lluita contra els règims dictatorials, Oesterheld va simpatitzar amb el moviment montonero i va ser un dels membres destacats de la intel·lectualitat argentina enfrontada al Govern militar. Amagat durant mesos per a fugir dels homes de Videla, el 27 d’abril de 1977 va ser segrestat a La Plata per la policia militar. Es creu que després va ser traslladat als centres de detenció del Campo de Mayo i La Tablada, on va ser torturat i, finalment, afusellat en algun lloc de la localitat de Mercedes.

Francisco Solano López
Imatge de Francisco Solano López

(Buenos Aires 1928-2011) era descendent del president de Paraguay amb qui compartia nom i va començar la carrera militar. Aviat va mostrar molt d’interès pel dibuix i va deixar l’exèrcit per iniciar estudis de Dret que tampoc va acabar. 

Va debutar com a il·lustrador professional l’any 1953 gràcies a l’editorial Columba. Dos anys més tard va començar a treballar amb el guionista Héctor Germán Oesterheld, cap de l’editorial Frontera, primer amb la sèrie Bull Rocket i després amb El Eternauta, entre altres historietes. Solano López es va traslladar a Europa entre 1963 i 1968, on va treballar per a l’editorial Fleetway. Després va tornar al país i va tornar a treballar per a Columba. 

Amb l’inici de la dictardura militar es va exiliar a Madrid però va tornar als anys ‘90. Va reprendre la història de El Eternauta amb altres guionistes en diverses ocasions més.

La mujer del Eternauta

Elsa Sánchez, vídua d’Héctor G. Oesterheld va explicar la seva història en un documental realitzat el 2011. No només va perdre el marit durant la dictadura, sinó també les quatre filles. Us deixem amb un fragment del film que podeu veure sencer a la plataforma Filmin.

El proper 25 de maig a les 18.30h, el còmic El Eternauta al Club de Ciència Ficció de l’Armand Cardona!

Súper 8