Sòfocles i la tragèdia

Sòfocles i la tragèdia

La tragèdia grega

Sòfocles, Èsquil i Eurípides foren els tres grans dramaturgs tràgics de l’antiga Atenes.

Sòfocles

Aquesta setmana la biblioteca s’endinsa a l’Edat d’Or del segle V a C i us recomana algunes obres clàssiques del teatre grec. Reflexionar avui en dia mitjançant aquests textos meravellosos sobre la nostra condició humana i la transmissió de valors i ideals de la societat atenenca és un bon recurs per apropar-nos a la nostra essència.


Què tal Sòfocles, un dels autors tràgics grecs més coneguts i el seu Èdip Rei?

Èdip
Èdip

De quina manera afronta el seu destí aquest heroi salvador i admirat que ha resolt l’enigma del Sphinx? Ell és fill de Laïos, l’antic rei de Tebes i de Jocaste, però no sap qui és el seu pare en realitat. Quina és la seva reacció quan descobreix la veritat encegadora de la seva identitat i, en definitiva, de la seva realitat? Serà víctima del seu destí quan Laïos mor i ningú sap qui l’ha matat i quan marxa a esbrinar què ha passat un cop la Peste s’ha apoderat de la ciutat i el sacerdot li demana ajuda?

Moltes preguntes i moltes respostes us esperen quan els agafeu en préstec.

Si voleu escoltar un fragment de lectura, cliqueu aquí.

I què me’n dieu d’una altra de les seves obres : Antígona?

Aquest cop Sòfocles, que ha mostrat gran predilecció pels personatges mítics feminins coneguts per tots en l’imaginari col.lectiu, dóna vida a aquesta heroïna de la qual dota també de molta força psicològica i transforma o pretén transmetre problemes de sempre al seu públic. En general, el paper de les heroïnes davant dels herois, tant en el cicle troià con el de Tebes, és un paper secundari a favor del protagonisme de l’heroi.

Antígona
Antígona

Antígona, néta de Créon, però, és més trencadora en el sentit de la seva condició de dona ja que és capaç d’enfrontar-se a allò establert. Es rebel.la en contra de unes decisions dels representants del poder que considera injustes quan decideix donar sepultura al seu germà. Amb aquest acte, transgredeix l’ordre decretat pel rei de Tebes. Morirà de manera digna, homèrica i coherent amb les seves idees. El mateix que Eudíp, afronta el seu destí amb admirable dignitat malgrat esser conscient de les seves pors i la seva solitud.

Les obres que es conserven del dramaturg grec atenenc, Sòfocles, nascut l’any 496 aC, són set. Tracten sobre aspectes de la llegenda d’ Èdip, del clicle tebà o del cicle troià. Àiax, Electra, Èdip rei, Edip a Colomos, Antígona, Les Traquínies i Filotectes.

Al catàleg Aladí,, podeu trobar:

Antígona (versió de Jeroni Rubio)

Antígona (traducció i notes de Juan Castellanos i Vila)

Tragedias completas (traducció José Vara Donado)

Tragèdies de Sòfocles (traducció Carles Riba)

Tragèdies de Sòfocles (traducció catalana i pròleg de Carles Riba ; edició a cura de Carles Miralles)

A l’eBiblio, la biblioteca virtual:

Tragèdies tebanes. Antígona. Èdip rei. Èdip a Colonos.

Antígona

Antígona (los mejores clásicos)

Us animeu a llegir aquest clàssic? Fa molts anys de la seva escriptura, però els temes que tracta encara són ben vingents.

Goldfinch