La biodiversitat i el corriol camanegre a VNG.

La biodiversitat i el corriol camanegre a VNG.

Natura i biodiversitat

setmana de la natura - La biodiversitat i el corriol camanegre a VNG.

Encara que l’edició de la Setmana de la natura d’aquest any 2020 ha quedat posposada fins a la tardor, et comentem que el tema central és sobre la greu pèrdua de biodiversitat que viu el planeta Terra. Doncs bé, sobre la biodiversitat i el programa del corriol camanegre és del que et parlarem.

La biodiversitat és primordial a la natura per tal de mantenir els ecosistemes en equilibri. Hi ha molts animals que han desaparegut i d’altres que estan en procés d’extinció. Per tal d’evitar que aquets últims desapareguin s’elaboren programes de protecció.

Corriol camanegre

Dibuix corriol camanegre adult
Dibuix corriol camanegre adult

El corriol camanegre és un petit ocell (16 cm de llargària) protegit en perill d’extinció. Cada any nidifica en espais com la desembocadura del torrent de Sant Joan a la Platja de Ribes Roges, la Platja Llarga o la platja del Far. Durant aquest temps de confinament s’ha vist un increment de postes al llarg de les platges del Garraf, el Baix Penedès i el Tarragonès. La tranquil·litat que han trobat i la poca presència humana els ha permès moure’s per espais més amplis i poder triar els llocs on poder nidificar sense perill.

Per tant, s’ha d’anar molt en compte quan es va a la platja, s’ha de respectar l’espai reservat per a ells i no molestar-los. Amb la tornada a una certa normalitat, és a dir, a l’aparició de la presència humana al Passeig Marítim i a les platges de Vilanova, s’ha demanat la col·laboració de voluntaris que vigilin les àrees acordonades per tal d’evitar que es malmeti l’espai de nidificació per l’aparició de gossos lliures i altres animals de companyia.

Característiques:

Té una gran mobilitat i es desplaça mitjançant llargues curses, quasi no se li veuen les potetes, per la sorra on nidifica.

Quan se sent amenaçat fa veure que està ferit i es mou feixugament arrossegant una ala, com si la tingués trencada. Amb aquest comportament desvia l’atenció del depredador i evita que aquest trobi el niu.

Menja cucs, mol·luscs,crustacis, aràcnids i insectes.

A Vilanova i al Geltrú fa pocs dies es podien veure aquests pollets
Un corriol camanegre a la vora del mar a la cerca de menjar

El grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) realitza el seguiment del corriol des de l’any de la seva fundació, el 1985. Aquest 2020 han constatat l’existència de 25 parelles que intenten nidificar en les tres comarques esmentades més amunt.

I si vols saber més sobre ocells, et proposem una tria de llibres que trobaràs tant a l’eBiblio com al catàleg Aladí.

Assaig, conte i novel·la

Assaig

Los sentidos de las aves. Tim Birkhead eBiblio

Aquest llibre es basa en la convicció que sempre hem subestimat el que ocorre al cap d’un ocell. La nostra comprensió del comportament de les aus està restringida per la manera com els observem i estudiem.

Los viajes más increibles. David Barrie. eBiblio

Tots hem quedat bocabadats veient grups d’ocells que volen i que sembla que dansin o observant els nius de les cigonyes o els nius d’orenetes que tornen cada any al mateix lloc.

Altres llibres que pots trobar, però en aquest cas al catàleg Aladí són:

Aves extraordinarias. Mark Avery.

El Gran llibre dels ocells. Yuval Zommer

El libro de los pájaros. Nathalie Tordjman, Judith Gueyfier y Julien Norwood

Els Ocells del jardí : a mida natural. Daniela Strauss

Conte

Coberta: Els ocells
Coberta: Els ocells

Els ocells. Germano Zullo

Per un paisatge desert veiem com s’apropa un camió que s’atura molt a prop d’un precipici. El seu conductor obre la porta del darrere i un munt d’ocells de colors emprenen el vol. Només un ocell petit, negre, tímid, roman immòbil.

Entre pitos, flautas y pájaros locos. Daniel Vilalta

Coberta: Entre pitos, flautas y pájaros locos
Coberta: Entre pitos, flautas y pájaros locos

Pollo és l’últim ocell d’aquest món a qui demanaries lliurar un missatge d’auxili. És maldestre i despistat, però Brujularrota està desesperada…

Novel·la

El jilguero. Donna Tartt  eBiblio

Una explosió al Metropolitan Museum deu anys enrere i la imatge d’una cadernera de plomes daurades, un quadre esplèndid del segle XVII que desapareix entre la pols. Qui se l’emporta és…

La sonrisa de los pájaros. Lea Vélez eBiblio

Alma torna al lloc que va deixar quan tenia catorze anys. N’han passat vint. Allí es vol retrobar amb ella mateixa. Com a periodista i escriptora começa a investigar l’assassinat d’una mare i dos fills ocorregut en aquella zona. Es retrobarà amb un antic professor a qui agrada la falconeria…

Aquesta és una petita mostra del que hi ha a l’eBiblio i al catàleg Aladí, fes una ullada, de segur que trobes el que busques!

Esperem que tinguis en compte els termes: la biodiversitat i el corriol camanegre, van de bracet! I quan vagis a passejar per la platja et fixis què trepitges!

Goldfinch