“Loving Vincent”, Van Gogh fotograma a fotograma
El festival de cinema de Venècia de 2015, 125 anys després de la mort del pintor Vincent Van Gogh, és el lloc previst per a l’estrena de Loving Vincent (film de la productora Breakthru Films).
Amb format de fals documental, la pel·lícula Loving Vincent parlarà de la vida del genial pintor a través dels personatges dels seus quadres. El pintor serà la veu en off que llegirà les seves pròpies cartes, que han estat l’origen d’aquest projecte i la recopilació de les quals constitueix la trama d’aquesta cinta. El mateix pintor va escriure en una d’aquestes cartes que “només podem parlar a través dels nostres quadres” i això és el que es proposen fer els responsables de Loving Vincent: fer parlar els quadres del pintor per entendre millor la seva vida i la seva obra.
Els personatges que tindran un paper protagonista seran el Dr. Paul Gachet, que va tenir cura d’ell i el va animar a pintar; Aveline Ravoux, la filla dels amos de la pensió en què va morir el pintor i Joseph Roulin, carter que es va convertir en un gran amic.
El projecte de Loving Vincent és, sens dubte, ambiciós: En primer lloc es porta a terme el rodatge amb actors de veritat, com si es tractés d’una pel·lícula convencional. Seguidament es trasllada aquesta interpretació a l’ordinador. Per últim es crea una mena de plantilla per cada fotograma. És en aquest moment quan entren en escena 40 artistes que pintaran un per un cada fotograma, imitant a Van Gogh, després de 6 setmanes prèvies d’entrenament.
El resultat: any i mig de feina, 40 pintors treballant a la vegada, 56800 fotogrames i 90 minuts de pel·lícula animada en què cada artista haurà passat prop de 1000 hores “imitant” el conegut artista en 1420 olis.
Els primers fotogrames de la pel·lícula seran per a La nit estelada, pintura a l’oli realitzada el 1889, que esdevindrà una de les claus del film.
Vincent Van Gogh a les biblioteques de VNG.
Biblioteca Joan Oliva i Milà.