“Loving Vincent”, Van Gogh fotograma a fotograma

Loving VincentEl festival de cinema de Venècia de 2015, 125 anys després de la mort del pintor Vincent Van Gogh, és el lloc previst per a l’estrena de Loving Vincent (film de la productora Breakthru Films).

Amb format de fals documental, la pel·lícula Loving Vincent parlarà de la vida del genial pintor a través dels personatges dels seus quadres. El pintor serà la veu en off que llegirà les seves pròpies cartes, que han estat l’origen d’aquest projecte i la recopilació de les quals constitueix la trama d’aquesta cinta. El mateix pintor va escriure en una d’aquestes cartes que “només podem parlar a través dels nostres quadres” i això és el que es proposen fer els responsables de Loving Vincent: fer parlar els quadres del pintor per entendre millor la seva vida i la seva obra.

Els personatges que tindran un paper protagonista seran el Dr. Paul Gachet, que va tenir cura d’ell i el va animar a pintar; Aveline Ravoux, la filla dels amos de la pensió en què va morir el pintor i Joseph Roulin, carter que es va convertir en un gran amic.

 

 

El projecte de Loving Vincent és, sens dubte, ambiciós: En primer lloc es porta a terme el rodatge amb actors de veritat, com si es tractés d’una pel·lícula convencional. Seguidament es trasllada aquesta interpretació a l’ordinador. Per últim es crea una mena de plantilla per cada fotograma. És en aquest moment quan entren en escena 40 artistes que pintaran un per un cada fotograma, imitant a Van Gogh, després de 6 setmanes prèvies d’entrenament.

El resultat: any i mig de feina, 40 pintors treballant a la vegada, 56800 fotogrames i 90 minuts de pel·lícula animada en què cada artista haurà passat prop de 1000 hores “imitant” el conegut artista en 1420 olis.

Nit Estelada

Els primers fotogrames de la pel·lícula seran per a La nit estelada, pintura a l’oli realitzada el 1889, que esdevindrà una de les claus del film.

Llibres

Vincent Van Gogh a les biblioteques de VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl