John Wayne, el vaquer amb més classe de tot l’oest.

John Wayne, el vaquer amb més classe de tot l’oest.

Aquest mes de juny ja fa quatre dècades que John Wayne, el vaquer amb més classe de tot l’oest, passà a ser un dels grans mites i icones del món del cinema.

Símbol per antonomàsia del western, traspassa amb escreix aquest adjectiu i esdevé un dels personatges més estimats pel públic cinèfil i una presència ineludible per a tots els amants del setè art.

Nascut el 1907 a Iowa, la seva família es traslladà a Califòrnia i el seu pare es convertí en ranxer i fou precisament al ranxo familiar on aprengué a dominar l’art eqüestre.

Fou un bon estudiant i un gran atleta. La seva fortalesa física, feia 1.93 cms. d’alçada, cridà l’atenció al popular actor de westerns Tom Mix i li proposà actuar com a especialista en una de les seves pel·lícules.

Als estudis de Hollywood treballà per a la 20th Century Fox i és on va conèixer a un jove director que començava a fer-se un nom en el cine, John Ford. Ràpidament congeniaren i establiren una duradora amistat lligada a l’èxit professional.

El primer paper protagonista arribà gràcies al seu amic John Ford, qui el recomanà a Raoul Walsh per participar en La gran jornada, l’any 1930, però fou quan protagonitzà La diligencia, dirigida per John Ford, on interpretà el personatge de Ringo Kid, quan es convertí en una superestrella i en un ídol i referència de conducta per a molts dels seus compatriotes.

Els anys 40 i 50 transformaren al desconegut Wayne en un dels actors més importants que hagi conegut el món cultural nord-americà, assolint després de la seva mort el qualificatiu de llegenda.
Així mateix, la seva capacitat com a intèrpret millorava progressivament gràcies als ensenyaments de dos dels més grans mestres que hagi conegut el cine: el mateix John Ford y Howard Hawks.

John Ford y John Wayne en el Monument Valley

Algunes de les seves pel·lícules més importants d’aquestes dues dècades foren Mando siniestro, Hombres intrépidos, Siete pecadores,Piratas del Mar Caribe, La patrulla del Coronel Jackson, Nosotros fuimos los sacrificados, Sucedió en el tren, Tres padrinos, Fort ApacheRío Rojo, Arenas sangrientasLa Legión InvencibleRío Grande, Infierno en las nubes, El hombre tranquilo, Escrito en el cielo, Callejón sangriento amb Lauren Bacall com a co-protagonista, Centauros del desierto, El bárbaro y la geishaMisión de audaces, o Río Bravo.

A partir dels 60 també dirigí dues pel·lícules: El Álamo i Boinas Verdes.

Com a actor brillà en les décades dels 60 i 70 amb Alaska, tierra de oro, Los comancheros, Hatari, La conquista del Oeste i El día más largo,  El hombre que mató a Liberty Valance, on compartí protagonisme amb James Stewart Lee Marvin, La taberna del irlandés, Los cuatro hijos de Katie Elder, El Dorado, Ataque al carro blindado, Valor de ley, Río Lobo, i el seu darrer i valuós treball cinematogràfic El último pistolero..

Per la seva actuació com a Rooster Cogburn a Valor de ley, pel·lícula basada en una novel·la de Charles Portis, guanyà l’Oscar al millor actor.

Resultado de imagen de john wayne, ganador oscar

John Wayne serà recordat per la seva virilitat, els seus silencis i la seva imponent presència física així com frases que va dir i que han passat a la història on es plasma el seu caràcter i manera d’entendre el món, com ara “parla poc, parla a poc a poc i no parlis massa”, o “la vida és dura, però és més dura quan ets estípit” o “ mai confio en un home que no beu”.

Després de l’estrena de la Taberna del irlandès, Wayne considerà que la diferència d’edat amb la coprotagonista, Elizabeth Allen era vergonyosa, exigint des d’aleshores que totes les seves parelles cinematogràfiques fossin actrius de la seva mateixa franja d’edat.

Va ser amic de qui va ser la seva millor parella en el cine, l’actriu Maureen O’Hara. La química que sorgí entre ells dos els convertí en una parella molt valorada pel públic. Després de la mort de John Wayne, Maureen O’Hara aconseguí que el Congrés estatunidenc atorgués una medalla commemorativa en honor de l’actor.

El seu timbre distintiu de veu, la seva manera característica de caminar i el seu rol de tipus dur s’apagà al juny de 1979.

Descobriu les pel·lícules d’aquest gran actor a les biblioteques de la ciutat clicant l’enllaç.

Spro_3