El Fons del “Archivo Fotográfico de Villanueva y Geltrú”, la Secció fotogràfica del Centre d’Estudis de la BMB
Avui us presentem com a novetat un nou volum de la col·lecció “els nostres fotògrafs” sobre fotografies històriques de Vilanova i la Geltrú, editat pel Cep i la Nansa.
Es tracta del volum sisè, El Fons del “Archivo Fotográfico de Villanueva y Geltrú”, la Secció fotogràfica del Centre d’Estudis de la Biblioteca-Museu Balaguer a partir dels anys 1940 i fins al 1980. Una panoràmica exhaustiva de la Vilanova i la Geltrú de la segona meitat del segle XX.
Aquest nou llibre forma part de la política de difusió de l’Arxiu Comarcal pel que fa als fons històrics que conserva. La col·lecció Els Nostres Fotògrafs s’inicià l’any 2006 amb el llibre dedicat al fotògraf vilanoví Ramir Horro. Després va continuar amb autors com Jordi Mas, els germans Joan i Ramon Bellmunt, Joan Artigues i finalment, el volum cinquè, dedicat a tres retratistes, Alfons Foradada, Jordi Ferret i Francesc Farré.
Aquesta vegada no es tracta d’un sol autor, sinó que el llibre està dedicat al col·lectiu amateur de fotògrafs vilanovins, que amb el suport del govern municipal d’aleshores, van crear aquest arxiu fotogràfic, amb l’objectiu principal de deixar constància de la transformació social i urbanística de la ciutat.
Es tracta d’una selecció de 180 fotografies en blanc i negre de diferents autors, però amb un tema en comú, reflectir els canvis urbans de la ciutat des dels anys 1950 fins al final de la dictadura. Un període intens de creixement i de grans transformacions, però a la vegada sense cap mena de filtre que pogués tenir en compte la conservació del patrimoni arquitectònic i urbanístic de la ciutat.
El 22 de setembre de 1951 la Junta del Patronat de la Biblioteca-Museu Balaguer acordà la creació d’un Centre d’Estudis amb l’objectiu de fomentar es investigacions i els estudis locals a través de les diferents seccions en que es va constituir.
En aquest context, l’1 de juliol de 1955, l’Ajuntament va encarregar a la Secció Fotogràfica del Centre d’Estudis, la creació i organització d’un “Archivo Fotográfico de Villanueva y Geltrú” amb l’objectiu de deixar constància gràfica dels fets més rellevants que s’anaven produint a la ciutat i la seva comarca.
Aquest llibre és un fruit d’aquell encàrrec. La feina d’un grup d’aficionats a la fotografia, que sense grans pretensions ni mitjans, van acabar generant un important patrimoni documental, conservat a l’Arxiu Comarcal del Garraf, cabdal per visualitzar i entendre el nostre passat més recent.
Imatges entranyables i plenes d’anècdotes i records que ens serveixen, sobretot, per explicar retalls de la nostra història més recent a les noves generacions. A l’hora de seleccionar aquestes imatges entre les més de deu mil que té l’Arxiu Fotogràfic Municipal s’ha prioritzat un tema, la transformació urbana que la ciutat de Vilanova va viure a partir de la segona meitat del segle vint fins els anys 80. Principalment, perquè fou un dels objectius pels quals es va crear aquest arxiu fotogràfic. Es tractava, segons la idea fundacional del mateix alcalde Antoni Ferrer Pi, de deixar constància dels canvis urbanístics d’un període caracteritzat pel creixement econòmic i demogràfic de la ciutat, i per tant, per una expansió urbanística que la va modificar, i no sempre en positiu.