Latin lover, la novetat del mes de febrer de la Sala Infantil de la Biblioteca Armand Cardona

Resultat d'imatges de mino milaniMino Milani, periodista, escriptor i guionista de còmics, signa Latin Lover, un passeig per algunes de les expressions originàries del llatí que més utilitzem a la nostra llengua per tal d’apropar-les als lectors infantils.

Tot i que no és usual conèixer massa estudiosos del llatí i que la percepció majoritària és que estem davant d’una llengua morta, el llatí és una llengua apassionant ja que entre d’altres motius segueix viva entre la nostra llengua, i al mateix temps ens ajuda a comprendre’ns a nosaltres mateixos perquè ens ensenya d’on venim i ens fa adonar que en realitat no ens diferenciem tant d’aquells romans , gràcies als quals l’home i la civilització va evolucionar de manera important. Resultat d'imatges de latin lover, milo milani

Qui no ha escoltat mai “Alea jacta es”, “Mens sana in corpore sano” o “Conditio sine qua non”?

L’idea de l’editorial Combel és recollir 100 expressions llatines que han arribat fins els nostres dies, apropar-les als infants, explicar el seu origen i significat llunyà per tal de contextualitzar-les en el nostre ambient quotidià. Acostar als infants a un llenguatge llunyà i anacrònic? Sí.

Sense cap mena de dubte el llatí segueix estant present entre nosaltres amb molta més força de la que ens podem pensar. I de segur que els lectors adults també aprendran moltes coses. Ad kalendas graecas, ad maiora, audaces fortuna iuvat, carpe diem, casus belli, cui prodest?, cum grano slais, deux ex machina, do ut des, dulcis in fundo, dura lex sed lex, homo homini lupus, in medio stat virtus……i fins a 40 frases que tenen encara molt a veure amb tots nosaltres!

Resultat d'imatges de cave canemQui més qui menys, tots hem vist a la porta d’alguna cas o d’una torre amb jardí, un rètol o una rajoleta on si pot llegir Compte amb el gos. Aquest rètol l’hem heretat dels romans, tal i com es pot veure, per exemple, a les ruïnes de Pompeia, on a les restes d’alguna casa hi diu en llatí “Cave canem”.

Les il·lustracions de Sara Not, carregades d’humor per representar el seu significat, són senzilles, simples i sense massa detalls però originals i atractives.

I tu, ets un autèntic “latin lover”?

Spro_3