Ennio Morricone, penja la batuta als 90 anys.

Resultat d'imatges de ennio moriconeFill del trompetista Mario Morricone, als sis anys ja composava i als 12 va ingressar al conservatori de música, on es diplomà en trompeta l’any 1946. Compaginà la creativitat amb els arranjaments musicals d’intèrprets destacats de la música lleugera i sintonies de programes televisius, al mateix temps que s’iniciava en el món de les bandes sonores cinematogràfiques.

El seu debut arriba l’any 1961 amb el film Il federale, de Luciano Salcei i a partir d’aquest moment mai deixa aquest camí: ha signat més de 500 bandes sonores, en un estudi que com a cuirositat mai no hi ha tengut cap piano, ja que segons ell mateix ha comentat no ha necessitat aquest instrument per fer la seva feina doncs escoltava la música dins del seu cap i després la transcrivia.

Especialment recordat en el denominat “spaghetti western”, en tàndem amb Sergio Leone, el seu company d’escola, és l’autor de “Por un puñado de dólares”, “La muerte tenía un precio”, “El bueno, el feo y el malo”, “Hasta que llegó su hora” o “¡Agáchate, maldito!”.

Fora d’aquest gènere, ha musicat “Érase una vez América”, “La misión”, “Malena”, “Días de cielo”, “Los intocables de Elio Ness”, “Bugsy” i un llarg etcètera.
Treballador incansable quan els encàrrecs es començaren a multiplicar els acceptà tots perquè no sabia quan duraria la bona ratxa, segons ell mateix ha manifestat.

“Il Maestro” com a ell li agrada que l’anomenin, no ha viscut a Hollywood ja que no té massa bona relació amb la fama ni amb l’estil de vida americà i mai ha après anglès, idioma que es nega a parlar, fet que sumat a la poca relació amb la premsa, denota un caràcter una mica esquerp.

Resultat d'imatges de ennio moriconeEnnio Morricone sempre ha gaudit amb la música i amb la seva feina, composant amb una llibertat creativa aclaparadora. No li agrada que el defineixin com un compositor de música de pel·lícules. Segons ell “simplement soc un compositor, a seques”, puntualitza una i altra vegada.

Malgrat que ha anunciat que es jubila no és un adéu definitiu a la música. Si bé ha comentat que ja no composarà més, durà a terme una gira musical de despedida que el portarà a Rússia, alemanya, Polònia, la República Txeca i també a la seva Roma natal.

Si voleu conèixer l’obra d’Ennio Morricone, a les Biblioteques Municipals hi trobareu fons disponible, cliqueu aquí.

 

Spro_3