Stefan Zweig

zweigEs compleixen 75 anys de la mort d’Stefan Zweig, (Viena, 1881 – Petrópolis -Brasil-, 1942), intel·lectual compromès, periodista, dramaturg, escriptor de novel·les, assaigs i biografies.

Tal dia com avui, 22 de febrer,  Zweig, exiliat al Brasil, convençut – per com es desenvolupaven els esdeveniments de la Segona Guerra Mundial – de l’immediat triomf del nazisme, decidia posar punt i final a la seva vida juntament amb la seva esposa Charlotte Elisabeth Altmann.

Nascut a Viena, Zweig era fill de Moritz Zweig, un adinerat fabricant tèxtil jueu, i d’Ida (Brettauer) Zweig, filla d’una família de banquers italians. Va estudiar filosofia i història de la literatura, matèries que li van permetre entrar en contacte amb l’avantguarda cultural vienesa de l’època.

Va ser en aquest ambient que, el 1901, va publicar els primers poemes, una col·lecció titulada Silberne Saiten (“Cordes d’argent”) en la qual s’endevinava la influència d’Hugo von Hofmannsthal i de Rainer Maria Rilke. El 1904 va publicar la primera novel·la, gènere que conrearia especialment durant la seva carrera.

Stefan_Zweig_Lotte_1940_Brasilien_NoticiaAmpliadaZweig va desenvolupar un estil literari molt particular, que unia una acurada construcció psicològica amb una brillant tècnica narrativa.

Zweig va ser un gran viatger i va recòrrer l’Índia, l’Amèrica del Nord i del Sud i gran part d’Europa.

Durant la Primera Guerra Mundial, i després d’haver servit en l’exèrcit austríac (com a empleat de l’Oficina de Guerra, ja que havia estat declarat no apte per al combat), es va haver d’exiliar a Zuric a causa de les seves conviccions antibel·licistes.

Immediatament després, es va establir a Suïssa, on va treballar com a corresponsal per a la premsa lliure vienesa i on escrivia per a alguns diaris hongaresos.

Després de l’armistici de 1918, va poder tornar a Àustria. Com a intel·lectual compromès, Zweig es va enfrontar amb vehemència amb les doctrines nacionalistes i amb l’esperit de revenja que es respirava a l’època. Va escriure sobre tot això en una llarga sèrie de novel·les i drames, en el període més productiu de la seva vida.

El 1939 es va casar amb Charlotte Elisabeth Altmann i, en l’iniciar-se la Segona Guerra Mundial, Zweig es va traslladar a París. Poc temps després, va viatjar al Regne Unit, país del qual va obtenir la ciutadania. Va viure a Bath i a Londres, i després va viatjar als Estats Units, a l’Argentina i al Paraguai, per fer-hi unes conferències. Després de la publicació de Novel·la d’escacs, el 1941, s’instal·là al Brasil.

naca0283a-600x920 la-impaciencia-del-cor 9788477272229 9788477270553 9788495359490

A la ciutat de Petrópolis, el 22 de febrer de 1942, es va suïcidar juntament amb la seva muller, desesperats pel futur d’Europa i la seva cultura (després de la caiguda de Singapur estaven convençuts que el nazisme s’estendria per tot el planeta).

Va escriure:

“Trobo que és millor acabar en un bon moment i dempeus una vida en la qual la tasca intel·lectual ha significat el gaudi més pur i la llibertat personal el bé més preuat sobre la Terra.”

La seva autobiografia El món d’ahir es va publicar pòstumament el 1944. És un panegíric de la cultura europea, que considerava perduda per sempre.

Al racó literari us hem preparat una exposició amb les novel·les més conegudes de Zweig que podreu trobar a la Biblioteca i els companys del Prestatge Virtual de Novel·la de la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona han preparat un especial sobre ell.

L’any passat, la realitzadora alemanya Maria Schrader va dirigir una pel·lícula sobre la seva vida. Us deixem amb el tràiler.

Súper 8