15′ contats abans de sopar: Contes de ratolins

primera imatge

EL SULTÀ I ELS RATOLINSLa segona sessió dels 15’ contats abans de sopar la vam dedicar a “Contes de ratolins”, un dels temes que més agrada a la Ratoliva, i no és per menys, perquè aquests animalons diminuts tenen molta presència a la literatura infantil.  El primer conte que vam compartir va ser “El sultà i els ratolins”, basat en un conte popular àrab. Escrit per Joan de Boer i il.lustrat per la Txell Darné. Amb el ritme amb que l’ha escrit en Joan i les il·lustracions fetes amb la tècnica del collage de la Txell, la història ens transporta cap allà per terres d’Orient, en el palau d’un sultà bastant babau, bé, de fet, en aquell palau ho eren tots una mica de babaus, els infants que van venir a la sessió ho van poder comprovar de primera mà. Al sultà, el que més li agradava en aquesta món era el formatge, i per això al palau hi havia formatges de tota mena, i procedents de tots els països del món, i és clar, amb tants formatges van arribar els ratolins. Quan el sultà es va trobar un d’aquests ratolins mentre es menjava el formatge, es va enfadar tant però taaant que no us ho podeu arribar a imaginar, i per això us recomanem que llegiu el conte, perquè a partir d’aquí una sèrie de fets s’encadenen per tornar sempre al principi, i així, sense acabar mai!

set ratolins cecsDesprés vam compartir un conte, del qual ningú en coneixia el títol. Quina emoció! Perquè el títol l’havíem de descobrir entre tots, i per això la Ratoliva ens l’havia deixat ben embolicat i amb un paper de xarol de color negre… amb aquest paper ja ens donava una pista. En obrir el conte va haver-hi nens que van veure fils de colors, bigotis, pèls, i n’hi havia 7, un per cada dia de la setmana vam pensar. Però quan ja ens vam endinsar en la història vam descobrir que allò no eren ni fils, ni bigotis, ni pèls, sinó que allò que havíem vist a la primera pàgina eren les cues de set ratolins cecs… Al final del conte ens vam adonar que a nosaltres també ens havia passat el mateix que a aquells ratolinets. Als infants no els hi va costar gaire fer propostes de títols, i a la tercera la van clavar: “Set ratolins cecs, una fàbula oriental on els ratolins han d’esbrinar què és aquella cosa tan estranya que s’han trobat a la vora del llac on viuen. L’autor, Ed Young, artista xinès guardonat amb la medalla Caldecott fa d’aquesta història un planejament gràfic renovador que ha donat molt de joc en aquesta segona sessió dels 15’ contats.

Tot seguit vam passar a descobrir quins eren els enigmes que la Ratoliva ens havia preparat als calaixets i en quins contes trobaríem la resposta, i és clar, una cosa va portar a l’altra, a partir d’aquí vam conèixer el Sam i la Júlia, l’armilla d’en Ratolinet, el Frèderick, en Mateu, l’Àlex i el ratolí de corda, el ratolí carter, el ratolí i la muntanyai molts més. Recordeu que tots aquests contes els trobareu exposats a la sala infantil, al racó dels 15’ contats abans de sopar. Allí també en trobareu d’altres que us podeu emportar a casa per continuar fent els vostres 15’ contats, abans de sopar o de dormir… o quan us vingui de gust.

IMG_0536
Us animem, com sempre, a que vosaltres també obriu els calaixets i respongueu els enigmes que la Ratoliva prepara a cada sessió. Podeu deixar la resposta a la seva bústia, ella es posarà molt contenta. També podeu fer-ho a través de les xarxes socials, compartint el post del Facebook de les biblioteques de Vilanova i deixant la resposta al vostre mur. Tots participareu en el sorteig d’un premi.
Ens acomiadem aquí, amb una frase de Daniel Pennac i us esperem el dimecres 14 de març a les 19:00 h amb més contes! La propera sessió anirà sobre Xuc-xuuuc! mec-mec! rum-rum!

“El temps per llegir, igual que el temps per estimar, dilata el temps de viure”

 
Llibres
Biblioteca Joan Oliva i Milà

Pilar Galve Piñana