Entendre el món amb onze pensadors contemporanis

portadaAlguns dels pensadors contemporanis més rellevants protagonitzen el llibre que us presentem avui: Entendre el món amb onze pensadors contemporanis, de Carles Capdevila. El volum compila onze de les entrevistes que l’exdirector del diari ARA ha mantingut amb filòsofs, sociòlegs, economistes i altres intel·lectuals. Tots aborden la complexitat del moment de transició que viu el món -l’interregne, en paraules de Zygmunt Bauman– i són capaços d’explicar-ho amb gran claredat expositiva.

El llibre conté unes versions actualitzades d’aquestes converses, que van aparèixer originàriament al suplement Ara Diumenge d’aquest diari. Les entrevistes van tenir lloc a Barcelona, Londres, Cambridge i París.

“Entendre el món. Aquest és el propòsit, ara que ens desborda la incertesa. Ara que creix l’interès per saber què ens passa, ara que les crisis -l’econòmica, la moral, la de la política- fan créixer els moviments socials, desperten consciències, ens obliguen a fer-nos totes les preguntes incòmodes”, escriu Capdevila, al pròleg que obre el llibre.

pla1

Els intel·lectuals reunits al llibre són figures de primera línia, amb tota una carrera al darrere i, per tant, una capacitat de perspectiva singular. És el cas de George Steiner (París, 1929), que reflexiona amb la mirada posada en l’auge dels moviments feixistes a França per lamentar que “la democràcia ha sigut un experiment, i potser no ha funcionat”. Es tracta sovint d’una veterania vitalista. Ágnes Heller, nascuda el 1929, va perdre bona part de la seva família als camps de concentració nazis i ella mateixa va ser condemnada, quan tenia 14 anys. Tot i haver mirat l’horror de cara, confessa: “Tinc la mateixa curiositat que tenia quan tenia divuit anys”.

pla2

Una mirada al món d’avui no pot obviar els efectes de la crisi econòmica i com el sistema capitalista ha exposat algunes de les seves flaqueses. L’economista Jeremy Rifkin (Denver, 1945) presideix la Foundation on Economic Trends i considera que està en marxa una Tercera Revolució Industrial. Així, llança alguns missatges optimistes, com ara que la generació que té menys de quaranta anys serà capaç de salvar un planeta aparentment condemnat gràcies a l’ús de les energies renovables.carles capdevila

pla3

Un altre dels reptes que aborda el llibre és el de la diversitat i les conseqüències d’una globalització que sembla que amenaça la sobirania dels mateixos estats. La filòsofa política Seyla Benhabib (Istanbul, 1950) en parla: “És fantàstic que hagi sorgit una nova manera d’entendre allò universal com un diàleg entre identitat i diferència, i no en un sentit d’homogeneïtzar, de fer que tothom sigui igual que l’altre, sinó en un sentit heterogeni. Això és un canvi en la nostra manera d’entendre què significa ser ciutadà”.

La llista d’entrevistats es completa amb John Gray, Alain Touraine, Judith Butler, Saskia Sassen, Richard Sennett i Tzvetan Todorov. Capdevila qualifica les entrevistes de “descripcions carregades de certeses d’un món carregat d’incerteses”. Segons ell, les converses recollides al llibre tenen “voluntat transformadora, compromís ètic i social”, però també inclouen “pinzellades de sentit de l’humor”. Al capdavall, i tal com recorda Steiner, l’ésser humà és l’únic amb capacitat de somriure.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més obres de Carles Capdevila.

Spro_3