Molsa, David Cirici

portada_molsaGuanyador del Premi Edebé de Literatura Infantil l’any 2013, Molsa de David Cirici és el darrer llibre que hem comentat plegats els nois i noies del Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva.

Narrat en primera persona per un gos, el Molsa, el llibre és una història de supervivència protagonitzada per un animal domèstic que, d’un dia per l’altre, veu capgirada la seva vida. Vist amb els seus ulls i, sobretot amb el seu olfacte, el Molsa passarà per un reguitzell de situacions de vida o mort amb l’única companyia i suport d’altres gossos de carrer: el Picant, el Pixatvell, la Trens, el Carreró i la Menta. Tots “batejats” pel mateix Molsa perquè tal com diu el nostre narrador no hi ha res més trist que ningú no et cridi pel teu nom.

David_CiriciLa guerra, que en cap moment ningú no ens diu quina és tot i que no és gaire difícil endevinar-la, és el detonant de la separació del Molsa de la seva família humana: la Janinka i en Mirek. I la recerca d’aquests dos nens és la raó que explica l’afany de supervivència del gosset. Amb aquest únic objectiu, el nostre protagonista passarà gana, molta gana, haurà de participar a contracor en baralles il·legals amb un lleó i coneixerà les misèries d’un camp de concentració on treballarà com a vigilant. Tot i això, el Molsa també toparà amb gent de bon cor com en Pavel a qui coneix per casualitat i que tindrà, temps després, molt a veure amb el desenllaç de la història.

Molsa_1 Molsa_ester_burgueño_3 Molsa_ester_burgueño_2

David Cirici va néixer a Barcelona l’any 1954. Ha estat professor de llengua i literatura i també guinista de ràdio i televisió. Pel que fa als seus llibres, val a dir que escriu tant per a adults com per a joves. Ha estat reconegut amb nombrosos premis al llarg de la seva carrera: Premi Ciutat d’Olot-Marià Vayreda de narrativa 1995 per La fàbrica de mentides, Premi Prudenci Bertrana de novel·la 2011 per I el món gira, Premi Literari de Girona-Ramon Muntaner de literatura juvenil 2013 per Zona prohibida o Premi Vaixell de Vapor 2015 per El vol de l’oreneta.

Fes clic aquí per veure l’entrevista amb l’autor arran del Premi Edebé de Literatura Infantil concedit a Molsa.

ADAL0143.JPGDavid Cirici a les biblioteques de VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl