‘La pasión de Fausto Coppi’, passió per la bicicleta

La pasión de Fausto CoppiLa dimensió més èpica i més notòria de l’esport li ve donada, en moltes ocasions, per les desgràcies patides pels seus protagonistes. Casos com el de George Best o Paul Gascoigne en el futbol, Simoncelli al motociclisme o el mateix Tom Simpson en el ciclisme en són un exemple.
En el cas que avui ens ocupa hi ha una data associada a la tragèdia: el 2 de gener de 1960. Aquell dia Itàlia sencera va quedar colpida, a l’igual que tot el món del ciclisme, per la prematura mort d’un dels seus mites més recents: Fausto Coppi.
Il campionissimo, el millor esportista de la postguerra, va morir fruit d’una malaltia fulminant. En aquells temps es tractava del referent en l’esport de les dues rodes: cinc Giros (1940, 1947, 1949, 1952 i 1953), dos Tours (1949 i 1952), cinc voltes a Llombardia (1946, 1947, 1948, 1949 i 1954), tres Milà-San Remo (1946, 1948 i 1949), una Paris-Roubaix (1950), un campionat del món (1953) i el rècord de l’hora (1942, fins 1956) feien lluir un palmarès inigualat fins l’arribada d’un altre dels grans: Eddie Merckx.

Però, tal i com es reflecteix en aquesta completa biografia, “més enllà de les seves gestes esportives, que varen contribuir a la recuperació del malmès orgull italià i a la cohesió d’aquest poble després del desastre de la guerra mundial, els avatars de la seva vida privada catapultaren la seva figura a les seccions de societat dels diaris i a les pàgines de paper cuixé de les revistes del cor. A la tradicional i ultracatòlica Itàlia dels anys 50, la seva separació matrimonial i la seva vida en pecat amb una dona casada provocaren un escàndol enorme que el va valdre fins i tot una pena de presó. El celebrat escriptor britànic William Fotheringham narra magistralment en aquesta obra el pas del cometa Coppi per la història del ciclisme, amb tot el seu fulgor i tot el seu drama.

Copi al Tour de França
El llibre és fruit d’una minuciosa investigació periodística basada en una amplia selecció de fonts, que inclouen entrevistes amb els dos fills de Coppi, Faustino i Marina, i amb varis dels seus excompanys com Jean Bobet, Fiorenzo Magni, Nino Defilippis, Michele Gismondi i Sandrino Carrea.
Es tracta de la primera biografia, pròpiament, sobre Coppi disponible en castellà, si bé recentment també hem presentat al @RacoCiclista de la biblioteca Cardona el llibre El Tour de Francia : Fausto Coppi hacia la gloria, que relata les vivències de Coppi i l’equip italià durant el Tour que va guanyar el 1952.

William Fotheringham és periodista especialitzat en ciclisme del prestigiós diari britànic The Guardian i autor de varis best sellers de la literatura ciclista en anglès. Entre aquests destaquen Merckx, half man half bike, Bernard Hinault and the fall and rise of French cycling, i Put me back on my bike, una biografia del desafortunat corredor anglès Tom Simpson considerada por la revista francesa Vélo Magazine com la millor biografia de temàtica ciclista mai publicada. La pasión de Fausto Coppi es la seva primera obra traduïda al castellà.
Fausto Coppi 'Il campenonisimo'

El Racó ciclista de la biblioteca Armand Cardona incorpora amb aquesta novetat un nou llibre al seu fons i en aquest cas provinent d’una de les editorials que més està fent per promoure la literatura ciclista; ens referim, com no, a l’editorial catalana Cultura Ciclista.
A banda d’aquest llibre, al @RacoCiclista de la biblioteca Cardona hem incorporat darrerament els següents títols:

Us deixem amb un documental imprescindible per a tots aquells aficionats a aquesta gran figura del ciclisme. Es tracta del que forma part de la col·lecció I Miti del Ciclismo, editada per La Gazzetta dello Sport, i dedicat a la figura d’Il Campionissimo, Fausto Coppi:

Spro_3