La bossa groga, Lygia Bojunga

La penúltima de les lectures que hem comentat al Club de lectura juvenil de la Joan Oliva és ben especial, no podem dir una altra cosa. La protagonista és la Raquel, una noieta amb molta imaginació, envoltada d’adults que no li fan gaire cas i que no l’entenen. Si més no, aquesta és la percepció de la Raquel.

131615_01CU-179.ps, page 1 @ Preflight ( 131615_01CU-179trz.fh11Per aquest motiu, probablement, la Raquel té tres somnis, tres desitjos que cada vegada són més grans: Vol créixer, s’estimaria més ser noi que no pas noia i vol escriure. Aquests desitjos, dia rere dia, es fan més i més grans i la Raquel no sap què fer-ne. Fins que un dia arriba a mans de la nena una bossa groga, de la tia Brunilda, on decidirà dipositar els seus tresors més preuats.

La Raquel va amunt i avall carregada amb la seva bossa groga, els seus somnis creixen i creixen i pesen i pesen. Si alguna vegada aconsegueix fer factible el seu desig d’escriure, es fa més petit, però quan no pot fer-ho, torna a anar carregada d’un costat a l’altre.

I per si no en tingués prou, a mesura que avança la història, nous personatges es van afegint al contingut de la bossa: Un gall, Rei, protagonista d’una de les història inventades per la nena, una Agulla Imperdible que es va trobar al carrer, la Paraigua, en Terrible…Tot un conjunt de personatges que ajudaran la Raquel a descobrir què vol fer a partir dels desitjos particulars de cadascun d’ells.

Així doncs, si vols saber com és la història de la Raquel i dels seus particulars amics, no ho dubtis i agafa en préstec La bossa groga.

L’autora de La bossa groga és l’escriptora Lygia Nunes Bojunga. Nascuda l’any 1932 a la ciutat de Pelotas (Rio Grande do Sul) aquesta escriptora brasilera ha dedicat la major part dels seus llibres cap a un públic infantil i juvenil.

lygia_bojungaLa seva família es va instal·lar a Rio de Janeiro quan ella tenia només 8 anys. Fins a dedicar-se de manera exclusiva a escriure va fer activitats del tot diverses: des de formar part d’un grup de teatre fins a treballar a la ràdio.

La seva trajectòria professional ha estat reconeguda amb els premis més importants de literatura infantil i juvenil: L’any 1982 va rebre el Premi Hans Christian Andersen i dècades més tard, l’any 2004, rebia un altre prestigiós guardó, l’Astrid Lindgren.

Alguns dels seus llibres més famosos són, per exemple: Els companys, Angélica, La casa de la madrina, El sofá estampado i La bossa groga. Molts dels seus llibres han estat traduïts a diferents idiomes.

A les biblioteques de VNG pots trobar alguns dels llibres d’aquesta autora.

Els nens i nenes del Club de lectura juvenil ens tornem a trobar el proper dia 13 de juny!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl