‘La búsqueda: Paco de Lucia’ de Francisco Sánchez Varela

poster2Aquesta setmana trobareu entre les novetats de la Biblioteca Armand Cardona el documental La búsqueda, sobre la figura del guitarrista Paco de Lucía, dirigit pel seu fill, Francisco ‘Curro’ Sánchez Varela.

La pel·lícula havia estat presentada durant el Festival de Sant Sebastià, sis mesos després de la mort del guitarrista, a causa de una aturada cardíaca mentre estiuejava al Carib i va guanyar el Premi Goya al millor llargmetratge documental.

Sánchez Varela va comptar amb l’ajut de les seves dues germanes Casilda i Lucía, una com a co-guionista i l’altre com a co-productora de la cinta.

curro sanchezEl punt de partida de la pel·lícula és el rodatge d’una gira de l’artista per Europa al juny de 2012 per fer un mini documental que acompanyaria un nou CD del guitarrista. Però el que va començar com un seguiment de les seves rutines va evolucionar fins a convertir-se en un viatge introspectiu al seu passat, la seva memòria i les claus que li van permetre revolucionar el flamenc.

Els vaivens d’un dia qualsevol de la seva gira, des que es fa de dia fins que Paco i els seus músics acaben el concert, funcionen com l’esquelet vertebrador de la història d’un dels músics més importants del segle XX.
No és només un seguiment físic, és un viatge a l’ànima de Paco: als seus records, a les coses que li turmenten, que li interessen o li fan riure obertament.

Mitjançant flashbacks i amb ell com a únic narrador, desgrana en ordre cronològic des de la seva infància fins als seus darrers dies a Mallorca, on va ultimar els arranjaments finals del seu disc pòstum.

El documental també compta amb les declaracions d’altres músics com Carlos Santana, Chick Corea, John McLaughlin, Rubén Blades, Alejandro Sanz o Estrella Morente.

paco camaronPer la pantalla passen la seva infància a Algeciras, on neix en el brou de cultiu per a un geni, envoltat de grans del flamenc com el Niño Ricardo o el Sabicas, amb un pare que li transmet l’amor a aquesta música; els seus primers passos a Madrid en concursos infantils; la seva gira primera gira pels Estats Units com a acompanyant del ballarí José Greco a EUA, la seva trobada amb Camarón; l’explosió que va suposar el disc Fuente y caudal (1973); el seu trio amb McLaughlin i Al Di Meola; el sextet Dolores, que revoluciona el flamenc; la introducció del calaix peruà com a element de percussió en la música espanyola…

A les Biblioteques de Vilanova trobareu alguns dels àlbums més emblemàtics del guitarrista: Paco de Lucía

Us deixem amb una entrevista al realitzador al programa T con T de RTVE.

Súper 8