Tricentenari: 1714 – 2014 a les Biblioteques VNG

baner_1714El 25 de maig de 1714, dins la Guerra de Successió (1702-1714), les poblacions de Vilanova de Cubelles i La Geltrú, que havien pres partit per l’Arxiduc Carles d’Àustria, varen ser ocupades per les tropes borbòniques. Aquest esdeveniment marca la commemoració a, Vilanova i la Geltrú, del Tricentenari 1714 – 2014.

bandolerLa biblioteca Armand Cardona Torrandell s’afegeix a les diferents activitats que per aquest motiu s’han organitzat al llarg i ample del territori català i ofereix dissabte 24 de maig a les 12h. l’hora del conte Bandolers i barretines: el 1714 al Penedès,a càrrec de Bernat Soler, actor.
En Morrut, el llegendari bandoler, temut arreu del Penedès, n’està fins al capdemunt de francesos i castellans que el guanyen (i de llarg) en maleses i mal humor en una guerra més llarga que un dia sense pa, i això no ho permetrà de cap de les maneres!
Un espectacle per a tots els públics en què personatges llegendaris actuen en un context històric, ideal per encetar una reflexió entorn de la història de Catalunya i el moment actual del nostre país.

Recentment es va constituir la Comissió Tricentenari 1714 a Vilanova, formada pels historiadors Miquel Àngel Ayala, Jordi Medina i Albert Tubau i dos tècnics municipals, a més de diverses les entitats de la ciutat. Aquests han elaborat un programa amb una vintena d’actes acadèmics, de reflexió i anàlisi o de cultura popular, a més dels actes institucionals del 13 de juny i l’11 de setembre.

El primer d’aquests actes és l’exposició 1714: El català ahir, avui i demà. Et prenc la paraula i la projecció d’un audiovisual que traça la cronologia de la llengua catalana a partir de 1714, tot plegat organitzat pel Consorci per a la Normalització Lingüística de Barcelona i que s’ha pogut visitar fins el 18 de maig a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

Altres activitats que volem destacar són:

  • 300 onzes de setembre (fins el 24 de setembre al Museu d’Història de Catalunya): exposició que desvela, a través d’un recorregut per tres-cents anys d’història, les claus del procés històric que ha conduït a la consolidació de l’11 de setembre com a Diada Nacional de Catalunya, des de l’endemà de la desfeta fins als nostres dies.

ipunts

  • L’iPunt del Tricentenari: El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb el compositor Rafel Plana i amb la participació de l’Associació de Musictecaris AMPLI, impulsa aquesta col·lecció de dotze punts de llibre interactius que contenen una mostra de la literatura catalana des del 1714 fins a l’actualitat, acompanyada d’una banda sonora que remarca l’emotivitat de cada narració, a més de contextualitzar-la i establir ponts entre la música de les diferents èpoques i la d’avui.

Per últim destacar també l’edició per part de les Biblioteques de VNG d’una guia de lectura, 1714 – 2014, que recull una selecció de documents relacionats amb aquest conflicte i que ofereix la possibilitat de consultar obres de diferents gèneres (llibres de coneixements, de ficció, còmics, revistes, infantils i juvenils) amb la voluntat d’ajudar a descobrir, ampliar o completar els coneixements dels ciutadans sobre els fets del 1714.

La guia s’ha estructurat en diferents àmbits temàtics entre els que destaquen els dedicats a la Guerra de Successió i a la situació de Catalunya al llarg del segle XVIII, segle en el qual varen tenir lloc aquests esdeveniments i en el qual es varen veure les conseqüències del final del conflicte: l’Onze de setembre, el Decret de Nova Planta, la instal·lació d’una nova dinastia, els Borbons, etc.

Per saber-ne més: 1714: els Fets

Spro_3