Sant Jordi a les biblioteques de la ciutat

Com cada mes d’abril, les biblioteques es preparen per celebrar la festivitat de Sant Jordi, el patró de Catalunya que a més a més té una relació directa amb els llibres.

Seria molt rar trobar a algú que no hagi sentit mai parlar de Sant Jordi, del drac, de la princesa, de la rosa i… dels llibres!

Per si de cas, us en farem cinc cèntims: la història per la qual és conegut el sant arreu del món és per la mort que va provocar al drac que pretenia menjar-se Cleodolinda, una preciosa donzella. De la sang que brollà del drac, en sorgí ràpidament un roser, amb les roses més vermelles que la princesa hagués vist mai. D’aquest roser el jove cavaller tallà una rosa i l’oferí a la princesa.

El 23 d’abril el 23 és un dia en què tradicionalment a Catalunya, és el dia dels enamorats, essent el costum tradicional des del segle XV regalar una rosa vermella «com la sang» a l’estimada.

A inicis del segle XX el costum es popularitza i a finals del primer terç d’aquest segle s’hi afegeix el costum de regalar un llibre al noi, amb motiu del dia del llibre.

Per tot això les biblioteques de la ciutat preparen per celebrar aquesta festivitat una guia de lectura on podrem trobar totes les novetats que les editorials ens proposen i que tenen com a personatge central a Sant Jordi.

A la Sala Infantil de la biblioteca Armand Cardona hi trobareu exposades un bon grapat d’aquestes novetats: La superlola i Sant Jordi, Sant Jordi i la cova del drac, Sant Jordi té por del drac!, San Jorge i el dragón….

De totes aquestes primícies us en detallarem La Llegenda de Sant Jordi, de Montse Ginesta i Javier Orenes, ja que és una obra en format de còmic que a més permet al lector pintar al seu gust les vinyetes, Un Sant Jordi de bigotis a càrrec de Gerónimo Stilton i Sant Jordi, conte per llegir a les fosques, d’Ignasi Valios, on a partir d’elements de l’imaginari popular al voltant de la Diada de Sant Jordi i de recursos com frases fetes, cançons de la tradició oral i poemes, l’autor elabora un text poètic dirigir als lectors més petits amb la peculiaritat que aquest conte es pot llegir a les fosques !

I per acabar de completar la Diada de Sant Jordi, el proper dissabte dia 19 d’abril, el programa de ràdio Més content que un gínjol, estarà dedicat als llibres i al cavaller Sant Jordi !

Spro_3