Espriu, transparent

Espriu, transparentEscriure una biografia que reflecteixi el que hi ha darrera l’encarcarament amb que Salvador Espriu es mostrava a la gent ha estat l’objectiu assumit per Agustí Pons per escriure Espriu, transparent, la biografia més completa que s’hagi fet mai sobre Salvador Espriu

En aquesta biografia, Agustí Pons situa definitivament Salvador Espriu al costat de les més altres figures catalanes de tots els temps. Pons obre la clau a la comprensió d’una obra literària complexa i ambiciosa, que ha enlluernat crítics com Harold Bloom i en la qual es troba una poderosa presència cabalística, ressons de la Bíblia, dels clàssics grecollatins i d’alguns dels més importants escriptors contemporanis. El libre també exemplifica el continuat i discret lideratge del poeta en la cultura catalana de la postguerra, des dels reduïts cenacles dels anys quaranta fins als grans canvis culturals dels seixanta i setanta.

Espriu transparent aporta informació sobre les relacions fluctuants d’Espriu amb els més destacats escriptors de la seva època i no defuig les polèmiques que van acompanyar el seu singular itinerari intel·lectual. Finalment, Agustí Pons assenyala les aportacions fonamentals de Salvador Espriu a l’hora de marcar el terreny de joc de la Catalunya que surt del franquisme. L’obra es fonamenta en un encert de plantejament com és explicar la vida a partir de l’obra com a fil conductor, posant en consonància les raons interiors del poeta amb els condicionants de l’entorn, veient les relacions de causa i efecte mutus entre els elements diversos. S’hi aprecia també el propòsit de desmuntar els tòpics que presenten el poeta com una mena frare llòbrec, com un solitari, quasi com un inadaptat social, que no es correspon amb la realitat del personatge.

Aquest divendres, 27 de setembre a les 19:30 hores a la biblioteca Joan Oliva i Milà es dramatitzarà una selecció de fragments de Salvador Espriu a càrrec dels actors Josep Maria Teixell i Núria Valls. També es farà la presentació del llibre Espriu Transparent a càrrec del seu autor Agustí Pons. Us hi esperem!

Any Espriu

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello