‘El cançoner de tothom: les 150 cançons catalanes de la nostra vida’

Entre les novetats que hem presentat durant la darrera quinzena a l’espai de música es troba aquesta obra que, amb el pas del temps, segur que esdevindrà un referent dins de la música en català; ens referim al llibre publicat pel periodista musical Albert Puig, que ha recopilat unes 150 cançons, El cançoner de tothom: les 150 cançons catalanes de la nostra vida, editat per Llibres d’Ombrosa.

El_canxoner_de_tothom

El cançoner de tothom és el resultat de tres anys de feina, elaborant i contrastant llistats de cançons que ja formen part del repertori popular de diverses generacions. Un treball de recerca que inclou immersions en fons documentals, entrevistes amb especialistes en folklore i tradicions i trobades d’allò més enriquidores amb autors vius. Segons Albert Puig “una cançó popular és una cançó que la gent se l’ha feta seva i que ha passat de generació en generació, sobretot per tradició oral (moltes d’aquestes cançons no són enregistrades). Trobem cançons molt antigues de Nadal fins a cançons ben actuals. I formen part del mateix paquet, perquè són les nostres cançons, la nostra tradició musical”.

albertpuigAlbert Puig (Cerdanyola del Vallès, 1966) fa més de vint anys que treballa a la ràdio, amb programes realitzats a Catalunya Ràdio, Catalunya Cultura, Rac 105 i actualment a iCat.cat, on dirigeix el programa Delicatessen. Va ser responsable de la secció musical els darrers set anys en antena d’El matí de Catalunya Ràdio d’Antoni Bassas, ha participat en diversos programes de televisió com ara Sputnik, Bioritmes, Variacions o Sentits comuns. És col·laborador de les revistes Enderrock i Time Out Barcelona i fundador del Festival Internacional de Blues de Cerdanyola, en l’actualitat és director artístic del Festival Altaveu de Sant Boi i programador del cicle Camaleons del Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès.
Les il·lustracions del llibre han anat a càrrec de Roger Padilla (Barcelona, 1982), conegut per ser el guitarrista dels Manel. Com il·lustrador, a banda de les il·lustracions de les caràtules dels discos i llibres del grup, ha dibuixat el llibre Petita història d’un tovalló groc descolorit i el recent Un quilo invisible, de Joan Miquel Oliver.

Seguint un criteri ben simple per la selecció dels temes, la popularitat, el volum ofereix la lletra i la partitura de cada una de les cançons. El seu punt fort són els textos en què situa cada cançó en l’entorn que la va inspirar i en revela perfils no del tot coneguts. Segons el propi Puig ha manifestat en les entrevistes de presentació del volum “La idea que es té de moltes cançons no s’ajusta ben bé a la realitat. A vegades, la intenció de l’autor era una, i la interpretació popular, una altra”, per exemple “Bon dia, d’Els Pets, que sembla una cançó optimista i lluminosa, i és tot al contrari: el protagonista no és feliç i el sol el molesta. O, anant més enrere en el temps, Muntanyes del Canigó. Sembla una exaltació del paisatge, però és la història d’algú que té ganes de fugir d’allà”.

Puig ha recopilat cançons clàssiques com Cargol treu banya, En Joan Petit, Muntanyes del Canigó, El cant del ocells, Els segadors, Arri, arri, tatanet, El meu avi o Caga tió i d’altres peces més actuals de grups com Manel, Sopa de Cabra,  Els Amics de les Arts, Antonia Font, Sau o Lax’n’Busto. Totes aquestes peces les podeu escoltar a la playlist que hem creat per l’ocasió al compte d’spotify de les Biblioteques Municipals de VNG:

Spro_3