‘La ginebra en la gastronomia del siglo XXI’

PortadaEntre les novetats d’aquesta quinzena, podeu trobar a la Biblioteca aquest llibre sobre la ginebra, que inclou inclou més de cent exclusives receptes, tant de còctels com de plats, elaborades pels millors cuiners i bartenders d’Espanya.

Publicat per Lunwerg (Grup Planeta), el llibre compta amb el patrocini de la marca de ginebres, Gin Mare. Dintre podem trobar receptes de xefs tan importants com Quique Dacosta, Toño Pérez, Xose Torres Cannas, Sergi Arola, Paco Roncero, Martín Berasategui, Joan Roca, Pepe Rodríguez Rey o David Reartes, entre d’altres.

La ginebra (en anglès: gin) és un aiguardent anglès derivat del genever holandès. La seva graduació alcohòlica varia entre 43º i 47º. S’obté per destil·lació de l’ordi sense malta, rectificat amb baies de ginebre i aromatitzat amb cardamom, angèlica i altres herbes que li donen la seva fragància i aroma característica. GinebresHa d’elaborar-se amb alcohols de cereals frescos de 96º, altament neutres.

La ginebra es va originar als Països Baixos durant el segle XVII. Es dóna crèdit per la seva invenció al doctor Franciscus Sylvius. Es va popularitzar el seu consum a Anglaterra després de la Revolució Gloriosa que va acabar instaurant a Guillermo d’Orange en la corona britànica.

El còctel més conegut que es realitza amb aquesta beguda és el Gin Tonic, una barreja de gin i tònica.  Com ja hem dit, la ginebra va ser creada pels holandesos i  volia ser un medicament per combatre la pesta bubònica. Llavors el seu consum va traspassar fronteres fins a fer-se popular a Anglaterra i d’altres països europeus. La tònica va néixer a Suïssa l’any 1783 quan Jacob Schweppe va aconseguir inventar un sistema que li permetia introduir bombolles d’anhídrid carbònic a dins de l’aigua embotellada.

Gin TonicsPerò no va ser fins un segle més tard quan la companyia J Schweppe & CO va incloure quinina a la beguda, fet que li va permetre crear un producte capaç de combatre el paludisme. La primera vegada que es van combinar la ginebra i la tònica va ser, gràcies als soldats britànics traslladats a l’Índia. El sabor amarg de la tònica era més digerible gràcies a la ginebra.

Des de fa un parell d’anys, aquest combinat s’ha tornat a posar de moda entre els amants dels còctels i molts locals han començat a innovar i oferir sofisticades variants. Ara es poden tastar gintònics fets amb ginebres d’origen molt divers i acompanyats amb fruites o fins i tot amb té.

Si voleu saber com preparar un gintònic perfecte no us perdeu aquest vídeo!

Súper 8