Les mans de la pianista: Leonora Milà

Leonora Milà per Joaquim BudescaAvui dediquem el post del BiblioBloc a l’autora vilanovina i gran pianista Leonora Milà, mereixedora del Premi Internacional de la Cultura Catalana el 1995 i de la Medalla d’Or de Vilanova i la Geltrú.

Leonora Milà va néixer a Vilanova i la Geltrú el 1942 i de molt jove va iniciar la seva carrera artística amb dos concerts al Palau de la Música Catalana amb només 7 anys, la qual cosa li va valer el qualificatiu de “nena prodigi”. La seva carrera internacional s’inicia als dotze anys quan actua en un programa de la BBC de Londres interpretant peces per a piano d’Enric Granados i Manuel de Falla. Al llarg de la seva trajectòria ha guanyat diferents premis i a compaginat la vessant d’intèrpret amb la de compositora. Llargues gires per Europa, Estats Units i Àsia l’han portat a ser la primera artista espanyola que actua a la República Popular de la Xina (1979), que grava un disc amb la China National Symphony Orchestra (1988) i que estrena un ballet a Sant Petersburg, concretament Tirant lo Blanc el 1995.

Leonora Milà tocant el pianoEntre l’extensa obra escrita per Leonora Milà, formada per més de 100 partitures, destaquen els seus tres concerts per a piano i orquestra i el CD d’havaneres per a piano. Entre els seus discos publicats, ja sigui com a solista o acompanyada per grups orquestrals, destaca un repertori basat en obres de grans compositors europeus, com ara Maurice Ravel, Claude Debussy, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann i Felix Mendelssohn, i les interpretacions al piano dels compositors clàssics espanyols Manuel de Falla, Enric Granados, Isaac Albéniz i Joaquín Turina.

En el següent enllaç podeu escoltar alguns temes de la pianista: PlayList Leonora Milà

Al seu darrer treball, Mila plays Falla (2009), la pianista ens ofereix una nova versió d’obres de Manuel de Falla, resultat d’una llarga identificació, reflexió i recreació de les obres d’aquest compositor.

Treballs de Leonora Milà

Des de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell volem aprofitar aquesta notícia per agrair a Leonora Milà i al seu fill, Bernat Deltell, que ens hagi fet donació de tots els seus treballs que ara estaran a disposició dels nostres usuaris perquè puguin gaudir de la seva música:

 Concerts, piano, orquestra, op. 46, núm. 3 (1992)
 Havaneres (1992)
 Tirant lo Blanc: ballet [CD] (1992)
 M. de Falla. E. Granados (1994)
 Quintets, corda, op. 29, do major (1997)
 Braunschweig in live (2000)
 Flight of Painter Lee: music for two choreographies (2000)
 Tirant lo Blanc: ballet [DVD] (2008)
 Milà plays Falla (2009)

Per conèixer-la millor:

 Leonora Milà i Romeu per Albert Mallofré
 Leonora Milà: la força de la música per Xavier Chavarria
 Leonora Milà: música integral [DVD] per Bernat Deltell i Jordi Ruiz de Castañeda

Us deixem amb la presentació del documental sobre la seva carrera Leonora Milà: música integral

Spro_3