Las huellas imborrables, de Camilla Läckberg

Las huellas imborrables. Camilla Läckberg Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson va néixer a 1974, i va créixer a Fjällbacka a la costa oest de Suècia. De nena sempre estava explicant històries i escrivint contes que reunia en petits llibres. El seu primer llibre es deia Tomte (El follet), el va escriure quan tenia només quatre o cinc anys, i era sagnant, esgarrifós. La seva fascinació pels casos d’assassinat sempre ha estat present, potser com a contrast de la vida idílica de la seva infància. Però l’escriptura seguia sent un somni per a Camilla, que es va anar a estudiar economia a l’escola d’Economia i Dret mercantil de la Universitat de Göteborg. Després de graduar-se, es va traslladar a Estocolm, on va estar un parell d’anys treballant com a economista. Finalment va aconseguir un curs de redacció com a regal de Nadal del seu marit, mare i germà. Era un curs d’escriptura sobre crims organitzat per l’associació d’escriptors Ordfront, i mentre estudiava va començar la història que va arribar a ser la seva primera novel·la: La princesa de gel.

Els llibres de Läckberg transcorren en o al voltant del seu lloc de naixement, Fjällbacka (el seu tutor li va aconsellar que establís la trama en un lloc que conegués bé), i els seus protagonistes són el policia Patrik Hedströn i l’escriptora Erica Falck. El seu segon llibre, Els crits del passat, es va llançar en 2004, el següent, Les filles del fred, en 2005 i The Jynx en 2006. En abril de 2007 va publicar la cinquena novel·la, The German Child (a Espanya amb el títol de Las huellas imborrables). El maig de 2008 va aparèixer The Mermaid, el sisè llibre de la sèrie sobre Erika i Patrik a Fjällbacka. L’últim llibre que es publicarà Suècia és el setè llibre sobre Patrik i Erika: The Lighthouse Keeper.

La temàtica dels seus llibres parteixen sempre d’un assassinat, i durant la seva investigació van sortint a la superfície els secrets i misèries dels seus actors principals, habitants de Fjällbacka, remuntant-se a vegades al passat per trobar els orígens i les causes dels crims. Les seves novel·les generalment dominen la llista de supervendes de Suècia.

En Las huellas imborrables, Camilla Läckberg teixeix amb mestria una història contemporània amb la vida d’una jove a la Suècia de 1940. Escrita amb nombrosos flashbacks, en aquesta novel·la Erica Falck ha endinsar-se en el fosc passat de la seva pròpia família.

L’estiu arriba al final i l’escriptora Erica Falck torna a la feina després de la baixa de maternitat. Ara li toca al seu company, el comissari Patrik Hedström, prendre’s un temps lliure per ocupar-se de la petita Maja. Però el crim no descansa mai, ni tan sols en la tranquil ciutat de Fjällbacka, i quan dos adolescents descobreixen el cadàver d’Erik Frankel, Patrik compaginarà la cura de la seva filla amb el seu interès per l’assassinat d’aquest historiador especialitzat en la Segona Guerra Mundial.

Mentrestant, Erika fa un sorprenent troballa: els diaris de la seva mare Elsy, amb qui va tenir una relació difícil, juntament amb una antiga medalla nazi. Però el més inquietant és que, poc abans de la mort de l’historiador, Erika havia anat a casa per obtenir més informació sobre la medalla. És possible que la seva visita desencadenés els esdeveniments que van conduir a la seva mort?

Llibres

  • Crim en directe
  • Emprentes que mai s’esborren
  • Les filles del fred
  • Los gritos del pasado
  • La princesa de gel
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita