Adéu a Ricard Salvat

Ricard SalvatRicard Salvat ha mort, dimecres 24 de març, als 74 anys. El director, referència des de fa mig segle en l’escena teatral catalana i mundial, va ser un dels responsables a vincular el teatre català amb Europa. 

Salvat, ànima de l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, va ser un dels paladins de la renovació i el clam per la professionalització del teatre des de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona. Reivindicador de Brecht o Sartre, així com d’Espriu, Brossa o Capmany, va ser director del Sitges Teatre Internacional i l’EntreCultures. Va rebre la Creu Sant Jordi (1996), el Premi Nacional del Teatre (1999) i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de Barcelona (2003). 

Ricard Salvat va mantenir, al llarg de la seva trajectòria, una estreta vinculació amb la figura d’Armand Cardona Torrandell. Fruit d’aquesta relació l’Armand va realitzar l’escenografia de l’obra Ronda de mort a Sinera de Salvador Espriu, què Salvat va dirigir a finals dels 60. Recentment va formar part del jurat del 1r Premi d’Investigació Armand Cardona Torrandell organitzat per la Biblioteca. En record a la memòria de Ricard Salvat la Biblioteca exposa al vestíbul els llibres que té a la seva col·lecció, alguns amb dedicatòria de l’autor al seu amic Armand Cardona.

Spro_3