Jo, Picasso

Hi ha artistes que reinventen l’art, com el primer ésser humà que va pintar els murs d’una caverna. Picasso és un d’ells. Vivint intensament, va saber ser intemporal. Va ser un revolucionari, sabent romandre com un clàssic. Manuel Borja Villel

Pablo PicassoPer primera vegada a tot el món podem gaudir d’una mostra pictòrica monogràfica dedicada a l’autoretrat picassià en l’exposició de l’artista que s’inaugura aquest cap de setmana a Barcelona. El rostre de Picasso, ulls grans sortits, nas gros, llavis carnosos, i serrell laci, primer, i calba, després, protagonitza el recorregut de la exposició Yo, Picasso. Autoretrats que es pot visitar en el Museu Picasso de Barcelona fins el proper 1 de setembre; amb 90 obres, algunes tan conegudes i que és tan difícil que viatgin com l’autoretrat de l’any 1907 de la Galeria Nacional de Praga.

El títol d’aquesta exposició sorgeix precisament de la forma com l’impetuós artista va signar alguns dels seus autoretrats quan a penes tenia vint anys: amb un contundent Yo, que ja transmetia el vigor i l’autoconfiança d’una personalitat que deixaria una forta empremta en l’art del segle XX. La mostra permet entrar en el seu vessant més humà i en detalls autobiogràfics, com les infidelitats i els problemes conjugals amb la seva dona Olga Koklova, l’amor secret per la seva amant Marie-Thérèse Walter, les sortides nocturnes pels bordells parisencs, la vida bohèmia o el dolor pel suïcidi del seu gran amic de joventut Apollinaire.

Autoretrat de Pablo PicassoIgual que fa amb els protagonistes de les seves composicions, ell mateix va descomponent la seva imatge, reduint-la en ocasions fins als mínims elements perquè sigui reconegut. És el pintor que ja s’endinsa en el camp del cubisme i que converteix el seu rostre en una màscara.

La selecció de les obres permetrà als seus visitants veure una trajectòria de més de setanta cinc anys en la vida del pintor Pablo Picasso, des de la seva infància, allà per l’any 1895, fins a l’any 1972, quan l’artista es trobava al llindar de la seva mort.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello