Primavera Sound 2013

Primavera Sound LiveLa tretzena edició del Primavera Sound 2013 acompanyarà als seus seguidors fins el proper diumenge, comptant un any més amb les millors propostes musicals, recollint la música independent amb els millors artistes del moment, que faran les delícies dels seus assistents que s’acostin a Barcelona des d’avui i fins el diumenge, 26 de maig.

El festival ha comptat al llarg de la seva dotze edicions amb propostes dels més diversos colors i estils. Així ho demostren els artistes que durant aquests anys han passat pels seus escenaris: de Pixies a Aphex Twin passant per Neil Young, Sonic Youth, Portishead, Lou Reed, My Bloody Valentine, El-P, Pulp, Public Enemy, Devo, Enrique Morente, The White Stripes, Wilco, Tindersticks, PJ Harvey, Shellac, New Order, o Melvins.

A l’edició d’enguany, que combinarà la Sala Apolo amb el Parc del Fòrum de Barcelona, tindrà el seu reclam en els emblemàtics pesos pesants de la música pop i rock, però també amaga alguna que altra sorpresa. És el cas de Degreaser i la seva lo-fi enrabiat i decididament sorollós. Els de Brooklyn seran al festival desgranant el que serà el seu àlbum de debut previst per aquest juliol. Una altra peça, aquesta imprescindible de debò, és l’encarnada per Nils Frahm que actuarà el dissabte a la tarda. El músic alemany igual que noms com el d’Olafur Arnalds, parteixen de la seva educació clàssica per conduir la seva música cap a llenguatges més contemporanis. El canadenc Nicholas Sean Savage té molts dels ingredients per sorprendre a més d’un avui mateix: amateurisme psicodélic, new-wave i una malenconiosa debilitat per la melodia que es pot gaudir perfectament en el seu darrer àlbum anomenat Flamingos.

Però aquesta edició del Primavera Sound serà recordat per moltes coses però sobre totes elles, destacarà la d’haver portat a quatre bandes pilars absoluts de la música de la dècada dels vuitanta: The Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine i Nick Cave and The Bad Seeds. També cal destacar en aquesta edició la participació una mica primerenca dels pares del getxo-sound, El Inquilino Comunista i el grup d’Albacete acabats de reunir com Chucho que prometen bons moments per gaudir de la seva música . Però el que asseguren que van a montar Los Planetas tocant exclusivament seva obra mestra Una Setmana en el Motor d’un Autobús.

Go NekoArgentina, l’escena amb més tradició de rock a Sudàmerica, serà el país convidat especial a la Primavera Pro, mercat de la indústria musical d’aquesta índole que acull l’activitat, el que representa un precedent fonamental no només amb la gran festa del indie, sinó en les magres relacions entre l’escena espanyola i la d’aquesta part del món. Els grups músicals com Norma, 107 Faunes i Go-Neko! defensaran en aquesta ocasió els colors albicelestes. Si bé són representatives de la moguda que actualment es gesta al país, fins al punt que formen part de la generació que va consolidar aquest registre, la realitat és que encara lluiten per aconseguir una autogestió de la seva música.. Així que els seus espectacles tant al Primavera Pro com al Primavera Sound els servirà per donar-li sortida a les seves respectives obres, a part d’aprofundir en la internacionalització del pop independent del seu país.

  • Una guia de referencia norteamericana para el Primavera Sound 2013.
  • Primavera Sound 2013: instrucciones de uso
  • El Primavera Sound 2013 en siete claves
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Morello