Las estrellas de cine no mueren en Liverpool

6808703Gloria Grahame va ser una de les estrelles del Hollywood daurat dels anys 50 i 60. De carrera fulgurant que, malgrat això, va caure en l’oblit i, entre finals dels 60 i fins a la seva mort l’any 1981, va dedicar-se sobretot al teatre i a la televisió. Grahame va treballar amb els grans de la indústria cinematogràfica i, entre la seva filmografia, hi trobem títols com ara En un lugar solitario (1950), !Qué bello es vivir! (1946), Los sobornados (1953) i, Cautivos del mal (1952), cinta de Vincent Minnelli protagonitzada per Kirk Douglas i Lana Turner per la qual Grahame va guanyar l’Òscar a Millor actriu secundària.

Amb una vida personal agitada, l’actriu es va casar quatre vegades, la primera de les quals amb Nicholas Ray, el famós director de Rebelde sin causa (1955). Divorciada del seu darrer marit i, quan la seva carrera ja no gaudia de l’esplendor del passat, Gloria Grahame es va traslladar a Anglaterra, ciutat en què va seguint desenvolupant la seva carrera dalt dels escenaris. PBDGLGR EC008I és en aquesta època, quan té lloc l’episodi de la seva vida en què es basa Las estrellas de cine no mueren en Liverpool, novetat de cinema aquesta setmana a la Joan Oliva.

Durant gairebé dos anys, Gloria Grahame va tenir una relació sentimental amb un jove aspirant a actor vint-i-nou anys més jove que ella (Peter Turner). Es van conèixer per casualitat, quant tots dos vivien a la mateixa residència a Londres. Ella, treballant en teatres del Regne Unit, i ell, provant de fer-se lloc en el món de la interpretació. La química entre tots dos va ser instantània i, de seguida, van iniciar una relació, aliena als comentaris maliciosos per la diferència d’edat. Així, fins que de forma abrupta, l’actriu hi va posar fi. Un any després, el 1981, Grahame es va desmaiar al seu hotel de Lancaster i va posar-se en contacte amb en Peter que se la va endur a Liverpool, a casa dels seus pares. Allà va saber que l’actriu estava greument malalta i, per aquest motiu, va deixar estar la relació. En Peter Turner i la seva família van fer-se càrrec de l’actriu fins que van decidir avisar els seus fills perquè els seus darrers dies no tinguessin lloc a Liverpool, com diu el títol del film.

Jamie Bell_Annette Benning

Per a Peter Turner, la Gloria Grahame va ser l’amor de la seva vida i l’any 1986, anys després de la mort de l’actriu, va decidir posar negre sobre blanc la seva història i va publicar el llibre Las estrellas de cine no mueren en Liverpool, que el 2017 va ser portat a la gran pantalla. L’actriu que dona vida a Grahame és Annette Bening, capficada des de fa dècades a portar al cinema aquesta història, tot i que ha deixat passar el temps necessari per arribar a l’edat que tenia Grahame quan va conèixer en Peter Turner. De fet, Bening (Valmont, 1989; American Beauty, 1999) es va inspirar en la interpretació de Gloria Grahame a Los sobornados, per al seu paper a Los timadores (1990). L’actor Jamie Bell (a qui el gran públic va conèixer en el seu paper protagonista a Billy Elliot, 2000) interpreta Peter Turner. Acompanyen la parella protagonista, actrius de renom con són Julie Walters i Vanessa Redgrave.

Tràiler de la pel·lícula:

DVD

  • Las estrellas de cine no mueren en Liverpool
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà

    Funny Girl