La tribu

La_tribuLa tribu és una de les anomenades feel-good movies. Una comèdia inspirada en una història real dirigida per tot un expert en aquest gènere. Fernando Colomo signa amb La tribu la seva pel·lícula número 21, després de títols emblemàtics com ara Bajarse al moro, ¿Qué hace una chica como tu en un sitio como éste?, Los años bárbaros o Isla bonita.

La història de La tribu va arribar a través de Joaquín Oristrell, un dels coguinistes del film, junt amb el mateix Colomo i Yolanda García Serrano. Oristrell, professor a la Universitat Pompeu Fabra, va conèixer l’existència de Las Mamis gràcies a un dels seus alumnes de guió. Els guionistes buscaven històries i van anar cap a Badalona a conèixer Las Mamis.

I qui són Las Mamis? doncs un grup d’street dance, del barri del Gorg, a Badalona, que es va convertir en tot un fenomen viral quan van participar a Got Talent. Potser no eren el millor grup de ball, però el seu entusiasme i la històra que hi havia darrere d’aquest grup va conquerir el públic del talent show i, posteriorment, el trio de guionistes de la pel·lícula.

Las Mamis està compost per un seguit de mares que coincidia a l’hora de portar les seves filles a classe de ball. Fartes de no fer res d’especial mentre tenia lloc la classe de les nenes, van decidir participar a la seva pròpia classe de ball. I, amb el temps, la classe de Las Mamis es va convertir en una veritable teràpia de grup, en un fort sentiment de pertinença a una “tribu” per a aquestes dones treballadores.

Un cop que Fernando Colomo i la resta de guionistes van conèixer el grup de ball, van començar a ficcionar i a donar forma al guió de la pel·lícula, tenint com a punt de sortida el grup de ball urbà real. L’actriu protagonista va estar decidida des de bon començament, Carmen Machi. Posteriorment, s’hi va afegir Paco León. Quadrar les agendes no va ser fàcil, però després d’una pausa d’un any, es materialitzava el retrobament de l’Aída i el Luisma de la sèrie de televisió Aída. A La Tribu, però, no són germans, sinó mare i fill.

Carmen Machi interpreta Virgínia, una senyora de la neteja que ben joveneta va donar en adopció el seu nadó. Després de més de trenta anys sense saber-ne res, es retroba amb el fill, en Fidel (Paco León), un executiu sense escrúpols que ho ha perdut tot, fins i tot, la memòria. Malgrat no haver tingut relació mai, mare i fill descobriran tot el que tenen en comú.

U398342

Algunes de Las Mamis reals apareixen a la pel·lícula i la seva professora de ball a Badalona, Maribel del Pino, va superar el càsting i s’interpreta a ella mateixa en el film.

Ja podeu reservar La tribu a la biblioteca Joan Oliva i Milà.

DVD

  • La tribu
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Funny Girl